Místo pro šťastný život

8. září 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jsou dny v roce, které tak nějak vybočují z běžného koloběhu. Vánoce, Velikonoce a jiné svátky, začátek prázdnin, konec prázdnin, narozeniny našich blízkých... Anebo taky letos den s datem 8. září. Tedy dnešek. Proč?


V posledních dnech jsem zaznamenala, že se přátelé nezdraví jako jindy „Ahoj, jak se máš?“ ale „Ahoj, tak co, víš už něco?“ Řeč je o Ostravě a o tom, jak to všechno dopadne. Stane se Ostrava oním vytouženým Evropským hlavním městem kultury 2015? Má na to? Nebo jí titul nakonec přece jen vyfoukne Praze bližší Plzeň? Obě města už měsíce spřádají bojové plány a snaží se tahat esa z rukávů. Obě města na to jistě svým způsobem mají, ale vítěz může být jen jeden. Přiznám se, že tak jako větší část obyvatel republiky nebyla nikdy v Ostravě, tak já neznám Plzeň. Můžu si jen představovat, jak asi ve čtvrtém největším městě u nás vypadá nejen známý pivovar, ale taky soutok řek Úhlavy, Úslavy, Radbuzy a Mže, na kterém bylo město ve 13. století založeno. Jak asi vypadá tamní gotický chrám, renesanční radnice, nebo soubor domů vyzdobených sgrafity podle návrhů Mikoláše Alše. A víte, že by mě to zajímalo? A že to do Plzně z Ostravy trvá vlakem jenom pět hodin? Myslím, že na mě čeká výlet. Nicméně ať je Plzeň možná jakkoli přitažlivá, perspektivní, multikulturní a jak zní i její motto „Plzeň otevřená“, já na stupních vítězů vidím jednoznačně Ostravu. Město, kde domov můj patetickými slovy klasika a město, kde i domov mnohých, kteří sem přicházeli a začínali žít a psát si své společné dějiny. Ostrava má mnohé. Když pomineme evropský unikát v podobě hutí a nedávno i dolů plných uhlí uprostřed města a pověstné ostravské Hradčany, třeba taky v rámci České republiky, jak se dočteme na webových stránkách města, nejvyšší radniční věž, nejstarší pěší zónu, největší hornické muzeum, nejhlubší uhelný důl, největší průmyslový památkový areál, největší expozici báňského záchranářství, nejoriginálnější pokojový orloj, největší přírodní koupaliště, největší bludný balvan a taky třeba nejvyšší počet barů a hospod. Věřím ale, že právě v těchto chvílích má Ostrava taky největší koncentraci patriotů na metr čtvereční na celé Zeměkouli, kteří už se nemůžou dočkat dnešního odpoledne. Po 16. hodině oznámí porota svůj ortel. Stane se Ostrava Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015? Pevně doufám, že ano. Hlavně bych si ale přála, aby se se vším všudy naplnilo motto, se kterým Ostrava do soutěže šla. Zní trochu vzletně a romanticky, ale bylo by to krásné. Místo pro šťastný život.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.