Mladé lidi bez práce se snaží zaměstnat nový krajský sociální program

19. září 2018

Zaměstnat mladé lidi, kteří nejsou vedeni na úřadu práce.  O to se snaží nový program, na který Moravskoslezský kraj získal přes 20 milionů korun evropských i státních dotací.

První lidi se už takto podařilo zaměstnat například v Bruntále. Nezisková organizace Liga Bruntál pomůže zájemcům i s vytvořením pracovních návyků.

Program, který dotuje evropská unie a stát, se zaměřuje na dlouhodobě nezaměstnané do 29 let. Pracovníci neziskových organizací často oslovují i ty, kteří nejsou ani evidováni na úřadu práce.

„Nemají moc pracovních zkušeností, většinou dělají načerno, někteří mají nedostatečné vzdělání. Někteří jsou zadlužení, mají dokonce i exekuce. Proto vznikají tyto projekty, které jim nejen pomůžou najít si zaměstnání, ale také je motivují k tomu, si zaměstnání oficiální cestou hledat,“ vysvětluje Marta Juřenová z Ligy Bruntál.

Liga Bruntál pomáhá dlouhodobě nezaměstnatelným, hlavně samoživitelkám nebo postiženým

02440791.jpeg

Matky samoživitelky, lidi s handicapem nebo lidi ze sociálně vyloučených lokalit, kteří jsou evidováni na úřadu práce i několik let. Ty se v Bruntále snaží zaměstnat obecně prospěšná společnost Liga Bruntál. V projektu Šance pro všechny zájemce zapojují do tréninkových programů s vyhlídkou, že pokud se osvědčí, mohou získat i stálé zaměstnání. Bruntálsko přitom patří k regionu s nejvyšší nezaměstnaností v republice.

Jaká jsou pozitiva pro zaměstnavatele, když přijmou takového člověka, kterému Liga Bruntál pomáhá? „Velkou výhodou je, že my se o ty klienty staráme i z hlediska té motivace, což klasický zaměstnanec, kterého si vezmou z úřadu práce, nemá. Samozřejmě i finanční prospěch – příspěvek 20 tisíc korun na měsíc, přičemž podpora trvá devět měsíců,“ dodává Juřenová.

Neziskové organizace tak chtějí najít místa až pro 140 lidí, a to hlavně na Bruntálsku, Osoblažku nebo Vítkovsku, tedy v místech s dlouhodobě nejvyšší nezaměstnaností v kraji.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související