Mlýnská 5

18. únor 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Gratuluji vám, kdo jste teď ve sportce vyhrál 51 milionů korun. Kdybyste nevěděl nebo nevěděla, co s nimi, obraťte se na mě. Zcela zdarma vám přenechám svůj plán.

0:00
/
0:00

Téměř každý den chodím do redakce kolem obrovského domu na Mlýnské ulici. Objekt mnohoúhelníkového půdorysu a s číslem popisným 5 o sobě už zvenčí dává znát, že skrývá úžasné prostory. A tak se mi zrodila v hlavě myšlenka. Je prázdný a chátrá. Až jednou budu hodně bohatá, koupím ho. V patrech by byly velkorysé byty, v přízemí kavárna a obchůdky. Jenže, utřu nos. Ve sportce jsem nevyhrála a dům svého majitele má. Co na tom, že se k němu chová macešsky.

Dům Mlýnská číslo 5 patří Ostravské univerzitě. Téměř před dvěma lety jí ho darovalo město. Tedy darovalo, prodalo za cenu, která rozhodně není tržní. Uznejte, korunu má snad každý z nás. Ostrava sama nevěděla jak objekt využít a prý ho nepotřebovala. Sice nechápu proč teď chce draze stavět fungl nové Středisko správních činností, ale to už je věc jiná.

Univerzita v domě bude vychovávat především učitele, ti si ale na důstojné prostory ještě chvíli počkají. Pedagogickou fakultu čeká stěhování nejdříve příští rok o letních prázdninách. Možná šlo rekonstrukci stihnout rychleji, ale i akademici s nespočtem titulů před a za jménem chybují. Firmu, která pro ně dům opraví, totiž budou hledat už potřetí. Snad to tentokrát vyjde a výběrové řízení vypíšou, tak jak mají.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.