Moderní a pokrokoví

8. leden 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Obec Staříč na Frýdeckomístecku se stala terčem zájmu médií. Proč? Jednoduše proto, že na své území nechce pustit atraktivního investora. Nejsou tamní radní nějací divní? Nechtějí snad pro lidi v okolí nové šance k práci? Co je k tomu vede?

0:00
/
0:00

To tu ještě nebylo! Malá obec v našem regionu odmítá investora. A to ne ledajakého! Jde o zavedenou italskou společnost, která chce ve Staříči postavit továrnu a v ní zaměstnat na tři stovky lidí. Určitě si říkáte, jaké štěstí obec má - nová pracovní místa i nové možnosti uplatnění i pro tamní drobné podnikatele.

Ale světe, div se! Staříčtí radní si to nemyslí. Ba, co víc! Dokonce prohlásili, že udělají vše pro to, aby šli italští investoři jinam. Někteří na to nevěřícně kroutí hlavou, jiní krčí rameny, další si klepou prstem na čelo. Ano, skutečně jde o velmi nestandardní reakci radnice. Většina měst a obcí v našem regionu se přímo pere o sebemenší možnost přilákat k sobě movitého průmyslníka. Proč se tedy ve Staříci tolik brání?

Odpověď starosty je jednoduchá: lokalita je podle něj nadregionálním biokoridorem a otřesy z lisovacích strojů by nedělaly dobře rybám, které tam chová majitel rybářství. Pokud se pořádně zamyslíte nad tímto zdůvodněním, musíte užasnout. Už jste někdy v posledních letech slyšeli, aby sami radní mysleli ekologicky?

Nevím jak vy, ale já si na podobný případ v našem regionu opravdu nevzpomínám. Vždy jsou to totiž pouze občané nebo různí ekologičtí aktivisté, kteří podobné investice odmítají. Ale politikové? Ti mají na svědomí fakt, že nám za zády rachotí stroje nových velkých továren, že na každém roku zakopneme o hypermarket a že letité stromy ustupují širším silnicím.

Dovolte, dámy a pánové z radnice ve Staříči, abych před vámi smekla. Jste moderní a pokrokoví lidé, kteří na nemyslí jen na sebe a na to, co je právě teď. Hledíte i do budoucna a prosazujete zájmy svých občanů. A to se opravdu nevidí příliš často. Fandím vám a pevně doufám, že vás bude časem mnohem, mnohem víc!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.