Modernizace železničního koridoru v Třinci je hotová

25. květen 2012

Vlaky přes Třinec začnou jezdit rychlostí až 160 km/h. Stavaři totiž ukončili modernizaci tohoto úseku koridoru. Nyní se trať testuje. Od srpna pak bude taková rychlost vlaků jedoucích přes střed města běžná. Radnice proto začala s informační kampaní. Má varovat lidi, kteří si přes koleje zkracují cestu.

Lidé v centru Třince běžně přes zákaz přecházejí přes koleje. „Víte, takhle domů zajdu za dvacet minut, jinak mi to trvá tři čtvrtě hodiny,“ vysvětluje paní Vanda, která má za tratí zahrádku. „Teď, jak budou vlaky jezdit rychleji, si to člověk bude muset hlídat. A nebo jezdit autobusem,“ dodává.

Čtěte také

Není sama, která si přes koleje krátí cestu. Starostka Třince Věra Palkovská (sdružení Osobnosti pro Třinec) říká, že v průběhu čtvrt hodiny například na tomto místě přejde trať i dvacet lidí.

„Jsou mezi nimi i menší děti nebo senioři o berlích, celá řada lidí obtěžkaná nákupy. To znamená, ve chvíli, kdy vlaky budou jezdit tou rychlostí a navíc nehlučně, tady opravdu hrozí velké nebezpečí smrtelných úrazů,“ varuje Palkovská.

Město společně se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájilo informační kampaň, která má lidi před nebezpečím varovat. Součástí jsou i besedy ve školách a kontroly podél trati.

„Někdy je drzost adolescentů tak vysoká, že je na místě musí policie i pokutovat,“ upozorňuje mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Dokončení modernizace koridoru je dobrou zprávou pro cestující, budou rychleji tam, kde potřebují. Důležité ale je, aby si lidé v Třinci nedělali z cesty za nákupy adrenalinový sport.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu