Moravskoslezská bábovka

21. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na tomto místě jste zvyklí na pravidelná zamyšlení našich redaktorů. Dnes uděláme malou výjimku. Nabídneme vám totiž recept na pravou moravskoslezskou bábovku. Pokud jste tento název nikdy neslyšeli, přečtěte si návod na přípravu...

Moravskoslezská bábovka je kyprá a všemi mastmi mazaná. Obsahuje všechno, co obsahovat má a musí. Přípravu začneme tím, že vytáhneme z kredence ten největší hrnec a do něj postupně vložíme následující ingredience:

Čínskou minutku připravenou nikým jiným než samotným ostravským primátorem, i když s tím je nejlepší vyčkat až na tibetské výročí, protože tato metoda se v Ostravě docela ujala. Pak přidáme pro zahuštění čtyři až pět základních kamenů pro výstavbu dálnice D47, zakapeme ušlechtilým mazivem z olejových lagun a nezapomeneme na nadrobno postrouhanou závoru z česko-slovenské hranice. To kvůli pikantnímu nádechu. Z pozůstatku vysokých pecí v Dolní oblasti Vítkovic si vyklepeme plech a vzniklou hmotu na něj vyklopíme. Abychom předešli samovolnému úniku metanu, vyhloubíme do hmoty malé šachtičky. K tomuto účelu se dají ve specializovaných kulinářských obchodech zakoupit takzvané vnitřní míchače projevující se navenek jako malé důlní otřesy. Sice vám zboří šlehačkovou přízdobu, ale uvnitř hmoty bude dobře (šlehačka je stejně nezdravá).

Druhým krokem přípravy je takzvaná kuchyňská diskuse. Celá rodina se shromáždí nad plechem, kuchař označí místo na hmotě a ostatní se začnou hádat, jestli to zatopit marmeládou nebo ne. Argumentuje se územními plány a chutí pozdějších strávníků. S touto metodou mají nejlepší zkušenosti v Nových Heřmínovech, kde má marmeláda velký vliv. Stejně tak se dá diskutovat o plavebních kanálech vanilkového cukru anebo o jaderném energetickém centru bábovky lidově zvaném blahutovický oříšek.

Samotné pečení bábovky je pouze na vás. My doporučujeme rychlou variantu R48.

Máte-li pocit, že bábovka vyznívá příliš negativně, můžete ji konzumovat pozitivně. Protože kupodivu vše, co bylo pošramoceno, člověka nějakým záhadným způsobem posiluje. A všechno špatné je pro něco dobré. Jinak by totiž nebylo jedlíků moravskoslezských bábovek. A už vůbec ne v Moravskoslezském kraji.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.