Mošnovské letiště hostí Dny NATO 2009

19. září 2009
Zprávy , Zprávy

V areálu mošnovského letiště na Novojičínsku začala dvoudenní víkendová show. Je vyvrcholením Dnů NATO 2009, které jsou největší letecko-armádně-bezpečnostní show ve střední Evropě. Letošní akce se účastní rekordní počet 12 zahraničních účastníků.

Na letišti Leoše Janáčka jsou k vidění moderní letadla či umění špičkových pilotů. Mezi největší lákadla letos patří obří transportní letoun C-5 Galaxy amerického letectva. V programu se ale představují i záchranáři a pro návštěvníky je připravena řada ukázek.

"Například se tam představí náš USAR tým, což je záchranný tým, který mají hasiči pouze v Praze a u nás v Moravskoslezském kraji. USAR tým je schopen během několika hodin vyjet i mimo Evropu na pomoc například při velkých povodních, při zemětřesení a jiných nenadálých katastrofách," upozorňuje mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Lidé také mohou vidět například přepad objektu a vzetí zajatce, ukázku vyproštění osob z havarovaného vozidla nebo zadržení pachatelů při předávce zásilky drog. Návštěvníci se ale mohou těšit i na průlet Gripenů nebo seskok výsadkářů a množství vojenské techniky.

autoři: š.iva , tif
Spustit audio