Na divadelní prkna zavítal legendární Mrazík

10. prosinec 2011

Pohádka Mrazík se poprvé hraje v kamenném divadle. Jako muzikál ji můžete vidět v nastudování ostravského Národního divadla moravskoslezského. Původní ruský, u nás velmi populární film, se stal už před pár lety předlohou k muzikálu na ledě.

Mrazík na ledě objel celou republiku a vidělo jej přes milion diváků. Divadlo sice ledovou plochu postrádá, zato ale zpěváky a tanečníky doprovází živý orchestr. A vzhledem k tomu, že filmový Mrazík u nás téměř zlidověl, hostující režisér Ondřej David si proto na jevišti v tomto případě odpustil svůj pověstný avantgardní přístup.

„Bylo nutné respektovat, že v ostravském regionu ten Mrazík má neuvěřitelnou tradici, že je to tady velký kult a velké náboženství. Nikdy dříve nebylo tak nutné respektovat diváka, protože co se tohoto Mrazíka týká, divák očekává ty legendární hlášky a určitou naivistickou poetiku,“ vysvětluje režisér.

Vyznění celého příběhu lásky hodné Nastěnky a napraveného Ivánka, ve kterém nemůže chybět ani zlá Marfuša, proradná Baba Jaga nebo hodný otec a spravedlivý Mrazík, podtrhuje i líbivá scéna a kostýmy.

„Scénu lze popsat jako naivistickou. Dva hlavní estetické vlivy – jednak to byla snaha aspoň trochu se přiblížit estetice Boba Wilsona a jeho jevištní scénografii a poté podívat se na Mrazíka dětskýma očima i z hlediska určité scénografické nadsázky. To znamená – díky tomu, že tam máme dvoumetrové lžíce, je tam metrový komár a zkrátka všechno je tam patřičně zveličeno. Tak si tam člověk může připadat jako Alenka v říši divů a takové, si myslím, že by to mělo být,“ dodává Ondřej David.

Hudbu složil stejně jako dříve k Mrazíku na ledě Boris Urbánek. Musel ji ale přepsat pro divadelní orchestr. „Aranžmá se měnilo kompletně, protože v té původní verzi hrál velký orchestr s velkým počtem nástrojů a ta nahrávka je taková bohatá. Divadlo disponuje menším orchestrem, takže jsem celou nahrávku musel přeinstrumentovat tak, aby si nikdo nevšiml, že tam není velká filharmonie,“ vysvětluje Urbánek.

Na jevišti se během představení vystřídá celá plejáda zpěváků a tanečníků. Roli Mrazíka alternuje herec Jiří Sedláček, který přiznává, že na filmu Mrazík jako i jiní doslova vyrostl. „Mi se líbí Mrazík celkově. Musím říct, že v každé scéně je něco, na co se člověk těší. Je to taková kultovní věc už, dá se říct,“ říká s úsměvem.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu