Na Frýdecko-Místecku začaly fungovat nové sociální služby

25. březen 2010

Na Frýdecko-Místecku začaly fungovat nové sociální služby. Jedna z nich poskytne mládeži ve Frýdlantu nad Ostravicí zázemí pro smysluplné trávení volného času. Další chce pomoci mentálně postiženým klientům z Frýdku-Místku se začleněním do běžného života. Osm klientů Integrovaného centra Žirafa se naučí zvládat každodenní činnosti v chráněném bydlení. Jednolůžkové pokoje vznikly v půdní vestavbě denního stacionáře za téměř 15 milionů korun.

Vznik chráněného bydlení ve Frýdku-Místku uvítal i Pavel Jemelka. Předčasem onemocněl a je proto rád, že jeho dcera Lucie teď bude samostatnější. „Bude mi trochu líto, že ten začátek bude pro mne těžký, ale něco už musím dělat. Už mám nějaké roky a kdyby se něco stalo, tak Lucka by byla sama na světě," řekl pan Jemelka.

Klienti, kteří se doposud spoléhali na pomoc rodiny nebo ústavu, si budou moci sami uvařit, zajít na nákup nebo do kina. Slečna Martina si chce najít i novou práci. „Pracovala jsem pro jednu firmu na počítači. Lucka i já se tady těšíme. Budeme se snažit to tady zvládnout," řekla.

Ve zbylém prostoru centra ve Fibichově ulici vznikla odlehčovací služba pro pečující osoby. „Aby konečně po letech mohli například odjet si v pohodě na dovolenou, navštívit své přátele," upřesňuje ředitelka Dana Šťastníková.

Oslovit mládež, aby se bezcílně netoulala městem. To chce nízkoprahový klub v sousedním Frýdlantu nad Ostravicí. V prostorech nedaleko domova pro seniory najdou zábavu ale i radu odborníků. Mladí lidé se shodují, že tu něco podobného dosud chybělo. Už teď je jisté, že zájem je větší než prostor. Klub proto časem nahradí jednu z restaurací v centru města. Rozšíření chráněného bydlení nevylučují ani ve Frýdku-Místku.

Spustit audio

Více z pořadu