Na Karvinsku končí další důl. Horníci vyvezli symbolický poslední vozík na dole Darkov

23. únor 2021 09:54

Horníci se dnes loučí s dalším dolem na Karvinsku. Vyvezli na povrch symbolický poslední vozík s uhlím na dole Darkov. Už příští týden šachtu převezme státní podnik DIAMO a začne dlouhý proces likvidace.

Smuteční obřad posledního vozíku zažil zatím naposledy důl Lazy v Orlové. To bylo v listopadu 2019. A něco podobného zažívá dnes důl Darkov. Ale bez pamětníků, kvůli covidu jenom za účasti zaměstnanců OKD.

Čtěte také

Na Darkově se vytěžilo 53 milionů tun uhlí. Oficiálně důl vznikl v roce 1982 a navázal na předchozí doly, třeba Barbora nebo Gabriela.

Samotná těžba skončí definitivně v neděli. Pak začne demolice a zasypávání už v režii Diama. „Po likvidaci jam nahoře zůstane jen takový betonový poklop, komínky pro kontrolu důlního ovzduší. Bude pokračovat demolice povrchových objektů s cílem ponechat tady zelenou louku,“ potvrdil provozní ředitel OKD David Hájek.

V sobotu pak vyjede poslední vozík i ze sousedního dolu ČSA. Z OKD odejde na konci února 1770 zaměstnanců, zhruba 500 z nich se přesune pod Diamo. A OKD bude mít už jen poslední důl ČSM.

Důl Darkov
autor: Martin Knitl

Související