Naďa Čvančarová: Díky za Protimluv

28. únor 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud se zajímáte alespoň trochu o kulturní dění, pak se vám asi někdy dostal do ruky časopis Protimluv. Píše se v něm o všem možném z oblasti umění - a to už deset let, které teď tvůrci a příznivci časopisu společně oslavili. V současné době je to přitom jediné kulturní periodikum tohoto typu, které vychází v Ostravě.

V prodejnách novin a časopisů to při letmém pohledu na stojany s vystavenými čísly vypadá, že se urodilo víc než dost. Větší problém nastává, když hledáte něco konkrétního. Speciálního. Třeba časopis o kultuře.

Jistě, jsou tady tituly věnované hudbě, divadlu, filmu, i o literatuře nebo architektuře by se něco našlo. Ale pokud se chci dočíst něco více o tom, co se děje v mém městě a mém rodném kraji, co tady lidé tvoří a čím se zabývají, to už je horší. Tištěný časopis tohoto druhu tady momentálně vychází jediný. Tedy několik posledních pár let...

A i když se ohlédneme za posledními svobodnými dvaadvaceti roky, pak se dobereme čísla čtyři. Landek, Modrý květ a Obrácená strana měsíce ovšem byly - a už nejsou. A to přesto, že za jejich vydáváním stály takové osobnosti, jako Ivan Motýl, Jan Balabán nebo Petr Hruška.

Vydávat kulturní časopis prostě není žádná legrace, která se udělá sama. V Ostravě tedy tady v tuto chvíli máme alespoň Protimluv. Ač se z počátku možná nezdál, dokázal se ctí zdolat dlouhých deset let. Říkám alespoň - a nabízí se otázka, jestli je to opravdu tak málo. Nebo je to akorát? Nebo bychom se i bez něj obešli?

Na to si každý může odpovědět po svém. Tak jako já jsem si nikdy nekoupila a zřejmě nikdy nekoupím například časopis pro filatelisty nebo akvaristy, tak někoho absolutně míjí nějaký časopis o kultuře. Ale fakt, že všechny ty časopisy tady jsou, mě uklidňuje. Máme možnost volby.

Ale zpátky k Protimluvu - samozřejmě mu konkuruje spousta na kulturu a umění zaměřených internetových webů - ale mě pořád ještě baví vůně tiskařské barvy, listování a šustění papíru. Život chci nejenom prosedět u počítače, ale i proležet na břiše začtená do písmenek, které někdo napsal a vytiskl.

Díky tedy za Protimluv, budu ale doufat, že nezůstane navždy jediným. Že má Ostrava potenciál mimo jiné mladých lidí. Vím z vlastní zkušenosti, že pro mnohé z nich nejsou tištěné časopisy tak úplně pasé. A tak jako občasné spekulace o tom, že s klasickými závěsnými obrazy už je ámen, tak i to, že lidé přestanou číst, třeba kulturní časopisy, to nebude tak horké.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.