Naďa Čvančarová: Knihám jen tak neodzvoní

14. červen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Knihy. Už před léty jim byl prorokován zánik. Psaly se černé scénáře o tom, jak je nahradí technika a jiná média. To se ale zatím nekoná, o čemž svědčí i řada akcí věnovaných knihám, které se v těchto dnech odehrávají a budou odehrávat také v našem kraji.

Chodím docela často do knihoven i knihkupectví. Ne že by tam bylo narváno, ale lidí v nich potkávám docela dost. Tedy tak akorát na to, aby v nich nepanovalo mrtvolné ticho, ale ani jsme se u regálů s knihami nemuseli tlačit a strkat.

Čtení knížek prostě lidi pořád zajímá a baví, to mi nikdo nevymluví. A svědčí o tom také veletrhy, přehlídky a festivaly, které jsou věnovány výhradně knihám, jejich autorům a především právě čtenářům. Kdyby o ně nebyl zájem, tak by se jistě nikdo nenamáhal je dělat.

Soustředit na jedno místo v jeden čas někdy až desítky spisovatelů, básníků a publicistů a vystavět zajímavý program, který přiláká, jistě není jen tak. Mnohé z těchto literárních akcí jsou už jinde zcela zavedené, ovšem Ostrava je pro ně polem poměrně nezoraným. Nicméně těšit se v příštích dnech můžeme hned na dva knižní maratóny.

Každý z nich bude trochu jiný. Zcela poprvé, a to už tento pátek a sobotu, proběhne na ostravské Černé louce Letní knižní veletrh. Jeho podstatou bude představit knižní produkci stovky nakladatelů z celé republiky. Vedle české i překladové beletrie, především oddechového a dovolenkového typu, bude na veletrhu k mání také odborná literatura, výpravné obrazové publikace nebo knížky pro děti. Chybět nebudou v doprovodném programu ani autoři, jako například Bára Nesvadbová, Jiří Gruša, Arnošt Vašíček nebo Tomio Okamuta.

Druhé velké literární události bude pak Ostrava patřit celý červenec. Jde o Měsíc autorského čtení, který, jak už název napovídá, nabídne řadu unikátních setkání se samotnými tvůrci. Tuto přehlídku Ostrava hostila už vloni a sama jsem měla příležitost vidět, že klub Stará Aréna býval tehdy často plný „až na půdu”. Letos na Měsíc autorského čtení zavítají například Pavel Kohout, Petr Král, Petra Hůlová a řada dalších našich i zahraničních literátů. Osobně se na všechny těším moc, protože díky nim a jim podobným knihám neodzvoní nikdy.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.