Naďa Čvančarová: Krásy našich končin

29. červen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Prázdniny jsou nadosah. Většina dětí už dnes šla do školy podstatně lehčím krokem. A s vidinou volna roste i představivost nás dospělých. Co letos podnikneme, kam si zajedeme, jakou dovolenou asi letos zažijeme?

Při představě dovolené máme jistě mnozí velké oči. Pokud by nám to umožnily peníze a čas, rádi bychom zažili něco jedinečného, neopakovatelného a exotického. Maledivy, Galapágy, Machu Pichu, Bora Bora nebo aspoň koupání v Karibiku.

Člověk často listuje časopisy a sjíždí fotky na internetu a sní a sní, kam by všude jel. A nepojede. Přitom si ale uvědomuje, že za celý svůj život nemá šanci stihnout vidět všechno to krásné blízko nás. Tu spoustu jedinečných přírodních a architektonických skvostů, které jsou nám nadosah.

Podobného prozření se mi dostalo právě teď, v průběhu června, kdy jsem pro natáčení Výletů s Vltavou projela Slezsko. Tedy jenom jeho torzo, protože i do pěti dílů pořadu jsem měla problém se rozhodnout pro to nejzajímavější. Ale mohu prohlásit, že jsem viděla mnohé, dověděla se nečekané a potkala skvělé a milé lidi.

Tak například - věděli jste, že v jedné z nejsevernějších obcí Slezska, v Sudicích, které leží doslova na hranici s Polskem, mají Kostel svatého Jana Křtitele? Že jej před sto lety nechal vystavět farář Arnošt Jurečka, který skončil za smutných okolností na samém konci druhé světové války a na kterého všichni místní s obdivem vzpomínají? Dnes je basilika spolu s farou a hrobkou Národní kulturní památkou.

Nádherným místem je také, hlavně když vyjde počasí, relaxační zóna v Bělé. Vyvěrá tady pramen Žídlo, na jehož léčivé účinky místní už stovky let přísahají, kde na pozadí lesů a luk najdete také posezení s Priesnitzovou koupelí, stezkou zdraví a labyrintem.

O pár set metrů dál, na pstruží farmě, si můžete ulovit nebo rovnou nechat naservírovat pstruha a při tom obdivovat někdejší lovecký zámeček, dnes zrekonstruovanou hájenku, kterou si tady nechali postavit Rothschildové.

V Chuchelné zas zanechal stopy rod knížat Lichnovských a kromě kdysi zámeckého sídla tam dnes stojí zrekonstruovaná kaple s hrobkou Lichnovských. A tak bych mohla pokračovat.

Zkrátka, i když nemáte letos na svou dovolenou ani moc času, ani dost peněz, můžete si ji hezky a zajímavě užít v nejbližších končinách.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.