Naďa Čvančarová: Ostravská muzejní noc

18. květen 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravu v sobotu čeká Muzejní noc. Jde o třetí ročník akce, a tak se zdá, že ve městě vzniká nová tradice. Stojí za to se na Muzejní noc vypravit, nebo ne?

Nejsem příliš příznivcem hromadných akcí, ale některé z nich by přece jen byl hřích nechat si ujít. Na mysli mám právě Ostravskou muzejní noc.

Kdy jindy se budete mít možnost podívat například do skladu divadelních dekorací, do sklepa městské knihovny, anebo do pracovny ostravského primátora? Lákadel podobného druhu bude ale tuto sobotu o Muzejní noci mnohem víc. Zapojí se do ní pětadvacet institucí ve městě - a to nejen muzea, výstavní síně a galerie, ale i divadla, kluby, knihovny, planetárium, radnice, umělecké školy anebo také Dopravní podnik Ostrava. Ten například v areálu ústředních dílen zpřístupní svůj depozitář historických vozidel a zájemce povozí starou tramvají.

Jinde najdete komentované prohlídky expozic a výstav, netradiční trasy a vyhlídky, výtvarné dílny a soutěže. S historikem architektury se můžete rovněž vydat na populární Šumnou noční procházku, popřípadě si dopřát pěkné dávky industrialu. Přístupné bude totiž během Muzejní noci také Hornické muzeum pod Landekem, kde budete moci sfárat, Důl Michal pro změnu nabídne nasvětlenou a nazvučenou strojovnu a černě humorně zní pozvání do Dolu Hlubina. Tam slibují Stezku odvahy starými hornickými koupelnami s podtitulem: „Ty zaschlé kapky na dlaždičkách, to je malinovka, že?"

Zkrátka, ať už je Ostrava vaše město, nebo ne, a chcete ji přesto, nebo právě proto více poznat, udělejte si na ni tuto sobotu trochu času. Muzejní noc začne v sedmnáct hodin a skončí o půlnocí.

Po loňské zkušenosti, kdy jsem tak prošla půlku Ostravy, a zažila, jak skvělou, pospolitou a přátelskou atmosféru může mít, vřele doporučuji. Doufám, že nám nahraje i příjemné májové počasí k tomu, posedět v centru na lavičkách nebo popovídat si s přáteli na nárožích, a Ostrava tak konečně bude i o víkendovém večeru místem, které dýchá a žije.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.