Naďa Čvančarová: Spectaculo Interesse

20. září 2011
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud tento týden potkáte v centru Ostravy nejrůzněji vymóděné a vyoblíkané postavy, v maskách, se zmalovanou tváří, nebo dokonce třeba na chůdách, které se budou chovat poněkud teatrálně, nedivte se. Mají to totiž takzvaně v popisu práce, protože jsou to herci. Další ročník přehlídky Spactaculo Interesse je opět tady.

A s ní i umělci ze 13 zemí světa, kteří se právě v Ostravě budou až do pátku ucházet o pozornost a přízeň publika. Co na tom, že jste pohádkám už dávno odrostli. Popustit uzdu fantazie můžete vždycky.

Přestože je Spectaculo především přehlídkou loutkového divadla, neznamená to, že se na ní bude hrát jen pimprlové divadlo pro caparty. Jistě, to také, protože loutky provázejí celé generace dětí, ale ani my velcí se nemusíme rozpakovat před tím, než vstoupíme do loutkového divadla.

To ostravské pořádá přehlídku Spectaculo už devátým rokem a i letos vzkazuje, že bude během týdne k vidění to nejlepší, co tady ve světě loutek za poslední dva roky vzniklo.

Navíc se divadlo může nově pochlubit i alternativní scénou, která nabídne umělcům i divákům jiný typ prostoru a jiné možnosti, každý si tedy bude moci vybrat, jestli usednou před hlavní scénu do klasických polstrovaných sedadel, nebo zvolit neformální dřevěné lavice, nebo si užít divadelního reje venku na náměstí, protože součástí festivalu jsou právě i divadelní hrátky v ulicích.

Každopádně, jak se dočtete i v programu na webových stránkách Divadla loutek Ostrava, hrát se bude téměř ve dne v noci. Dopoledne pro školy, odpoledne pro děti i rodiče a večer kolem deváté, desáté pro všechny, kteří rádi trochu ponocují.

Na festivalu se představí takové hvězdy jako Holanďané Neville Tranter a Duda Paiva, Polák Mateusz Tymura, loutková divadla ze Slovinska, Běloruska, Francie, od nás mimo jiné divadlo Drak a samozřejmě i domácí ostravský soubor.

Ten právě dnes uvede v české premiéře hru amerického dramatika Izraele Horovitze Lebensraum - a to dokonce za účasti samotného autora, který bude navíc zítra besedovat se svými příznivci v Domě knihy Librex.

Tento týden tedy nemusíme za divadelními zážitky jezdit do světa, protože svět přijede k nám.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.