Naďa Čvančarová: Svátek práce, lásky čas

1. květen 2012
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud jste ve zdraví přežili včerejší rej čarodějnic a magické ohně filipojakubské noci, pak si nejspíše dáváte svůj ranní čaj nebo kávu a spřádáte plány na dnešní den. Je sice úterý, ovšem s datem, které jistě mnohým vyloudí příjemný pocit na těle a úsměv na tváří - 1. máj - lásky čas - svátek práce - takže den volna.

Svátek práce - stojí červeně v kalendáři. Oslavu bohulibé a nezbytné lidské činnosti už naštěstí nemusíme veřejně demonstrovat. Někteří zkrátka půjdou jako jindy do svého zaměstnání, protože slouží svátek nesvátek. A jiní naloží s volným dnem po svém.

Někdo vyrazí na výlet, někdo na ryby, někdo si okope záhonek nebo bude něco kutit. Někdo se bude snažit zabavit své děti, což je taky někdy pěkná dřina. A někomu zas možná přijde volný den vhod k tomu, aby splatit malý dluh svým blízkým - třeba partnerovi, se kterým se doma míjí, rodičům žijícím v ústraní anebo přátelům, se kterými se domlouvá už celé věky.

Ono i pěstování dobrých vztahů a lidské pospolitosti dá, uznejte, kolikrát hodně práce. A chce to taky hodně lásky. A nejen té májové. Právě 1. května by byl ale hřích na lásku vůbec nepomyslet a v ideálním případě se z ní i někomu nevyznat.

Každopádně jeden z nejkrásnějších měsíců v roce nám otevírá svou náruč - tak si přejme trochu romanticky i trochu prozaicky - hodně lásky, které není nikdy dost, a taky práce, která by byla nám i druhým co platná.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.