Nádrže Olešná a Těrlicko jsou plné, povodňová situace se zhoršuje

17. květen 2010
Zprávy , Zprávy

Na přehradách Olešná na Frýdecko-Místecku a Těrlicko na Karvinsku, překročila hladina vody bezpečnostní přelivy hrází. Množství vody, která odtéká z naplněných přehrad, tak už nelze regulovat. Ostatní velké přehrady v kraji mají ještě rezervy do výšky jednoho až tří metrů. Podle meteorologů hladina dolního toku řeky Olše přesáhla úroveň stoleté vody.

S likvidací následků povodní by v Moravskoslezském kraji mohlo pomoci až 500 vojáků. V Ostravě to dnes řekl ministr vnitra Martin Pecina, který se zúčastnil jednání krajského krizového štábu. Pecina upřesnil, že vojáci by se na sever Moravy a do Slezska mohli dostat během několika hodin.

„Budeme čekat, až nás hejtman nebo starostové požádají o pomoc. V tomto okamžiku to vypadá, že budeme potřebovat armádu zejména ve fázi té obnovy, což ještě pár dní počká, ale armáda je zcela jistě připravena, vojáci jsou v pohotovosti,“ ujistil Pecina.

Vláda před chvílí rozhodla o možnosti nasadit při nynějších záplavách mimo záchranný systém celkem 800 vojáků, už nyní o ně mohou kraje žádat. Novinářům to řekl vicepremiér a ministr obrany Martin Barták. První žádost podle něj vláda obdržela od hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase, který vojáky požádal o 500 mužů především pro odstraňování následků povodní.

V postižených oblastech zůstanou zavřené školy

V některých oblastech postižených záplavami zůstanou prázdné školy. Příkladem je Třinec, jak nám potvrdila tamní starostka Věra Palkovská. Zatím není schopna odhadnout, kdy se děti budou moci do lavic vrátit. Na území Třince je deset škol.

„Zítra budou mít žáci volno a pokud budou chtít rodiče přesnější informace, týká se to hlavně potom středečního vyučování, tak na webových stránkách města Třince budou detailně informováni,“ dodala starostka.

Žáci a děti z mateřinek z Českého Těšína by se měli vrátit do školních lavic zítra, pokud se situace nezhorší. Prozatím hladina řeky Olše stále klesá a je již pod pět metrů.

„Krizový štáb rozhodl o dnešním preventivním uzavření školských zařízení ve středu města, které jsou lokalizovány blízko řeky Olše. Případná evakuace tisíců dětí by složitou situaci ještě zkomplikovala,“ řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková.

Vedení některých středních škol rozhodlo, že pro jistotu nechá studenty doma i když jejich budovy neleží blízko rozvodněné Olše. Mnozí studenti dojíždějí z celého regionu a pedagogové měli obavy o jejich bezpečí.

Policie evakuovala jízdní oddíl s koňmi

Velká voda ohrožuje koně městské policie v Ostravě-Staré Bělé. Strážníci proto začali s evakuací. Z jízdárny odvážejí sedmdesát koní, kterým hrozí nebezpečí, potvrdil velitel jízdního oddílu Miroslav Holý.

„Část koní umístíme do Jezdeckého klubu Frenštát pod Radhoštěm a ostatních padesát koní vezeme do hřebčína Albertovec. Samozřejmě po zkušenostech z roku 1997 jsme k evakuaci přikročili raději dřív,“ dodal Holý.

autoři: ada , mrk , mik , tif
Spustit audio