Nákupní horečka

19. prosinec 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jen pár dní před zimními svátky se pozornost většiny lidí soustřeďuje na jedinné, na výběr nejlepších dárků. Podle ekonomů za ně letos v Česku utratíme rekordních 250 miliard korun což je o 15 více než loni. Znát už je to po celé republice. Ovšem přece jen se v prožitku Adventu najdou rozdíli mezi jednotlivými městy.

0:00
/
0:00

Asi nikomu nemusím zvlášť vysvětlovat, co všechno se v těchto dnech odehrává v obchodech a nákupních centrech. Návaly zákazníků prodavači jen s těží zvládají a to už ani nemluvím o situaci na parkovištích před supermarkety. Ostatně v televizním zpravodajství teď můžeme vidět takřka denně, že nákupní horečka zasáhla celou republiku, od Českého Těšína až po Aš. Téměř každý chce totiž vybrat ten nejlepší dárek a doufá, že potěší své nejbližší. Někteří lidé si ovšem s takovými starostmi hlavu nelámou.

Zrovna minulý týden jsem byl pracovně v Praze. Na rozdíl od Ostravy tam centrum opravdu žije. Například Václavák je plný stánků s neuvěřitelnými kýči za ještě neuvěřitelnější peníze, ale pěkně se na to kouká. Výlohy všemožných krámků i v těch nejzapadlejších uličkách jsou nazdobeny až oči přecházejí. Přestože by člověk očekával, že čas Adventu si obyvatelé hlavního města užívají, opak je spíše pravdou. Celé 3 dny jsem se totiž znovu a znovu přesvědčoval o tom, že obchody berou útokem hlavně cizinci. Rusové, Francouzi, Arabové sem tam Moravák a na rodilého Pražáka narazíte jen málo kdy. Nedalo mi to a tak jsem se místních zeptal, proč nenakupují, když můžou?

Odpověď je jednoduchá, davy cizinců se totiž podle nich začnou už tento týden z Prahy vytrácet a tak obchodníci půjdou s cenami dolů. To co stálo ještě před několika dny majlant, bude k mání za babku. Oč jednodušší to máme my Ostraváci, k nám se devizoví turisté totiž příliš nehrnou. Ostatně, na Masarykově náměstí by si dnes maximálně vymkli kotník nebo rozbili hlavu o lešení.

autor: Jiří Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.