Nákupy na internetu

19. leden 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Průzkumy ukazují, že lidé stále častěji nakupují přes internet. Myslí na ně i české zákony a snaží se například české klienty chránit především v oblasti reklamace. Jenomže, všem úskalím se vyhnout nelze.

0:00
/
0:00

Přestože mi předkové nadělili do vínku sklon ke konzervativismu, snažím se jít s dobou. Neustále se učím něčemu novému, seznamuji se s moderními technologiemi, neopovrhuji internetem, emailem, skypem a jinými komunikačními výdobytky 21.století. A protože neustále honím čas, stále častěji nakupuji také přes internet. Doposud jsem byla spokojená. Zboží dorazilo včas, odpovídalo mé představě a vyšlo i laciněji než v kamenném obchodě. Teď mám novou zkušenost. Loni v červnu jsem si přes internet objednala postel. Dodavatel ji vyráběl na zakázku podle mého zadání. Po dvou měsících spaní na matracích na zemi lůžko konečně dorazilo ke mně domů. A bylo přesně takové, jak jsem si jej vysnila. Tedy, alespoň jsem si to myslela. Po čtyřech měsících pohodlného spaní se pode mnou postel prolomila. Musím přitom podotknout, že jsem se v té době na onom místě neprováděla žádné orgie, ani jsem výrazně nepřibrala na váze. S přesvědčením, že chyba je jinde, jsem se obrátila na výrobce. Reklamaci vyhověl s tím, že pro poškozené lůžko pošle spediční firmu. A tady začaly mé potíže. Nikdo mě totiž při nákupu neupozornil na to, že v podobném případě musím sama zboží opět rozebrat, neprodyšně zabalit, zajistit si v práci volno na dobu, kterou mi určí speditér a opět snést rozloženou postel z 2.patra do auta. Ke všemu mi dodavatel nevrátí ani dvanáct set korun poštovného, které jsem při nákupu zboží zaplatila. Poučila jsem se. Přes internet si podobně velké kousky do domácnosti už kupovat nebudu. A když poslouchám zkušenosti z obdobných situací kolem mne, mohu být koneckonců ráda, že dostanu zpět alespoň peníze za zvrzanou, vlastně rozvrzanou postel.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.