Náměstek primátora kritizoval nemocnici, teď sám čelí kritice

20. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Náměstek Jaromír Chalupa si vysloužil kritiku ostravského primátora. Vyzval totiž šéfa městské nemocnice na Fifejdách, aby odstoupil. Na hlavičkovém papíru magistrátu si stěžoval na péči o svou matku. Vzniklou situací se zřejmě budou zabývat radní.

Ředitel nemocnice, kterou spravuje město, František Jurek dal v první stížnosti náměstkovi primátora Chalupovi zapravdu. Odvolal primáře a vrchní sestru a dvěma lékařům udělil důtku. Chalupa, který má na radnici na starosti finance a majetek, následně označil Jurkovo jednání za alibistické a vyzval ho k rezignaci.

Logo

"V této chvíli si myslím, že bych asi napsal dva dopisy - jeden v rovině osobní, druhý úřední. V žádném případě to nesměřovalo k tomu, abych si řešení vynucoval já, protože já toho řešení stejně nejsem schopen. Nemohu odvolat primáře, nemohu odvolat ředitele, všechno záleží na posouzení rady," říká Jaromír Chalupa.

Primátor Aleš Zedník si myslí, že náměstek pochybil, když při stížnostech využil své funkce. Jeho jednání dokonce označil za úlet. Zároveň ale nevyloučil, že se město situací v nemocnici na Fifejdách bude dále zabývat a že může ze strany radnice dojít i ke kontrole.

"Vzhledem k tomu, že mám k dispozici desetistránkovou zprávu ředitele Jurka, kterou se budu teprve zabývat, není vyloučeno, že budou otevřeny i tyto otázky," uvedl primátor.

Jednání náměstka Chalupy podporuje Růžena Šarišská, která je zastupitelkou a šéfkou městské komise zdravotnictví. "V minulosti jsem už zaznamenala více stížností. Jedna ze stěžovatelek napsala primátorovi takovou prorockou větou, že jim nepřeje, aby se tam jednou ocitli oni nebo jejich rodinní příslušníci, že pak teprve uvidí, co to je. Tak se to tam teď snad konečně vyřeší."

Dnes magistrát dostal další stížnost na Městskou nemocnici na Fifejdách. Podle pisatelky špatná péče způsobila smrt pacientky. Reakci ředitele Františka Jurka se Českému rozhlasu Ostrava nepodařilo získat. Zítra se zřejmě budou situací v městském zdravotnickém zařízení zabývat radní.

autor: mik
Spustit audio