Nechcete koupit ocelárnu?

16. únor 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tak trochu v ústraní zuří napříč celou Evropou jedna zajímavá obchodní bitva. Nejde o nic menšího než o firmu za čtyři a půl miliardy korun. Právě tak někteří ekonomové oceňují ostravskou ocelárnu Vítkovice Steel. Stále říká "pane" státu, což se ale brzy změní. Privatizace může vypadat jako nepřehledný labyrint, ale opak je pravdou. "Prodám ocelárnu. Zn.: Spěchá."

0:00
/
0:00

Představte si, že kupujete ledničku. Sondování po obchodech můžeme říkat obchodní soutěž, riziko zbytečného přeplacení označme jako nepovolenou veřejnou podporu no a pokud si pračku konečně odvezete domů, je to velmi podobné tomu, co jsme v případě ocelárny pojmenovali jako privatizaci. Jediným rozdílem je, že lednička má poněkud jinou cenu než ocelárna, a v tom je začátek všeho handrkování. Pokud byste místo ledničky koupili třeba dům, už vás bude zajímat, co na to sousedi, s kým máte společný plot a jaký je výhled z ložnice. Právě tak se zájemci o Vítkovice Steel pídí po vybavení výrobních provozů, taktizují při hledání spojenců, lobují kde se dá a snaží se šalamounsky využívat novináře. Prostě a jednoduše kšeft je kšeft, ať už je modrý, zelený nebo s vůní horkého plechu.

V současné době se usilovně jedná o účasti společnosti Mittal Steel v této privatizaci. Mittalům patří Nová huť a Vysoké pece Ostrava, které se dohadují se stáním Osinkem o dodávky surového železa. Pod Osinkem jsou právě Vítkovice Steel. Stamiliónová obviňování se příliš nelíbí podmínkám privatizace, ke se jasně hovoří o nutném vyřešení všech soudních tahanic. Mittal Steel pohrozil Evropskou komisí a ledy se pomalu hnuly. Na půdě ministerstva průmyslu došlo k zajímavému setkání všech zúčastněných a i přes mlžení informací je jisté jedno. Mittal má naději a je možné, že se nějaká ta dohoda upeče. Třeba že si všichni své dluhy odpustí. Nová huť by se pak stala rovným příbuzným Vítkovice Steel a klan Mittalů by si mohl v Ostravě pomalu otevírat konzulát.

Je to svým způsobem velmi úsměvné, jak se páni v kravatách scházejí, pijí hektolitry kávy a vzduchem létají miliardy. Přesto nejde o nic většího než o trochu dražší ledničku, která zjevně stojí za to.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.