Nelidské bydlení

26. květen 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nedávno jsme odvysílali reportáž o tom, jak se dá žít v obyčejném nájemním bytě (viz také zde). Na Krnovské ulici v Opavě sužuje majitel domu své nájemníky už několik let, a to způsobem, který odpovídá všemu jinému než začátku 21.století. Nedůstojné podmínky je těžké si pouze představit, natožpak zažít. Kauza nájemního domu pokračuje, a proto se k ní vracíme v této poznámce.

Když zazdíte okno, nevidíte ven a nemůžete větrat. Zkuste za těchto podmínek vařit nebo topit plynovými kamny, takzvanými "vafkami". Zkuste být závislí na briketách z pilin, abyste v zimě nezmrzli, zkuste cítit plíseň mezi nádobím a v povlečení. Žijte tady, když vás tady majitel nechce, což vám dává okázale najevo. Přesně to je situace na Krnovské 11 v Opavě. Antonín Volný se se svými nájemníky nemazlí. Zakázal jim dokonce i anténu na střeše a návštěvy příbuzných...

V reportáži jste slyšeli, jaké to je marně hledat řešení a shánět poslední peníze na nějakého právníka. A jak primátor města přiznává, že být arbitrem v podobných soukromých kauzách je ošemetná věc.

Události se daly mírně do pohybu. Náměstci primátora se pozastavují nad tím, jak mohl pan Volný postavit sousední budovu tak, že boční zeď přilepil na stávající obydlený dům. Odkazují na jakési znovuprošetření stavebního povolení. Příznivým krokem se "pochlapil" i sám majitel, když zboural několik cihel, aby mohla jedna z nájemnic aspoň trošku vyvětrat. Prasklé zdi, rozbouraná koupelna, rozmazaný obraz v televizi, zima a vlhko ale přetrvávají. Těžko říci, jak moc se situace zlepšila, v každém případě to vypadá, že se majitel trochu zalekl mediálního bombardování. Dost možná, že časem přijde a řekne to, co by nájemníci slyšeli nejraději: Běžte pryč a tady máte klíče od náhradního bytu. Zatím se ale nic takového nechystá...

Řešíte také nějaký problém ve svém domě? Hlučné sousedy, špatné doručování pošty nebo prasklou podlahu na chodbě? Věřte, že na Krnovské by podobné titěrnosti uvítali. Cítí se doslova pod psa, protože na vlastní kůži pocítili, jak nevýhodné je postavení nájemníka. Sice mají desítky práv, ale když je někdo s úředním posvěcením poruší, je pouze na nich, aby šikovali advokáty. Nájemní smlouva, normální podmínky k bydlení - to všechno není stále samozřejmou věcí.

Takže pan Volný se může zatím potutelně usmívat. Nemá totiž důvod se chovat jinak. Nikdo na něj netlačí. Na něm pomyslný tah pěšcem není, protože on smí hýbat věží nebo rovnou králem. A v záloze mít malou nebo raději rovnou velkou rošádu. Škoda jen, že šachy jsou poněkud spravedlivější hrou.

autor: mrk
Spustit audio