Není diplom jako diplom

10. listopad 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Aféra na plzeňských právech plní už několik týdnů titulky zpráv. Stále nově odhalované případy pochybných diplomů spojených se jmény známých politiků už ale skoro nikoho nepřekvapují. Spíše v nás utvrzují sílící přesvědčení, že v naší zemi je zkorumpovaný kdekdo a za peníze si můžete koupit téměř cokoliv.

0:00
/
0:00

Na téma plzeňská práva jsem v posledních dnech slyšela snad tolik vtipů, jako v minulosti jen na policisty či blondýnky. A to už je co říci, protože vtipy na policisty a plavovlásky doposud v tuzemsku vynikaly četností i nápaditostí. Plzeňské diplomy nazývající své držitele "judry" a "pí-ejč-dý", však letitou ustálenou hitparádu českých vtipů doslova převálcovaly. I já se po jejich vyslechnutí usmívám, někdy popadám za břicho.

Ve skutečnosti ale lituji všechny držitele vysokoškolských titulů z Plzně. Ač většina z nich studovala poctivě a zadarmo nedostala ani obyčejný zápočet, ostuda právnických rychlokvašek nutně ulpěla i na nich. Vlastně i na jiných. Prověrka titulů udělených Západočeskou univerzitou totiž může mít mnohem větší dohru: nemusí skončit jen v Plzni, ale přesunout se posléze také do Prahy, Brna, Ostravy....prostě všude tam, kde fungují vysoké školy. Jestliže se totiž podvádělo ve velkém na jedné, mohlo se, třeba v malém, podvádět i jinde.

Vlastně mě docela překvapuje, že hlavní aktéři aféry zatím nezačali osočovat z nestandardních praktik i své kolegy z jiných měst. Rozhodně by v takové metodě nebyli prvními. Postupují tak už dlouhá léta naši politikové. Někdy mi jejich honička na zloděje připomíná hru malých dětí na pískovišti: "Tys mi šlápl na kyblíček, a tak já ti šlápnu na bábovičku, ať se ti ostatní taky smějí!"

Která bábovička, respektive, která vysoká škola to bude příště, zatím netuším. Zato jsem doma pro jistotu prohrabala všechny šuplíky a s notnou dávkou úlevy našla nejen můj absolventský diplom, ale hlavně index, ve kterém se skví celé mé pětileté snažení. Najednou mi nějak přestává vadit, že je v něm i pár ne úplně nejlepších známek. Jedničky shora dolů by totiž byly asi podezřelé. Takhle aspoň všichni vědí, že ten diplom nemám zadarmo.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.