Nepotřebné obory

29. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jaké obory mají budoucnost? Přesně tuto otázku si kladou mladí lidé nejen v našem regionu. V databázi úřadů práce totiž neustále přibývá mladých ekonomicky vzdělaných lidí. Nabídka pracovních míst je přitom v tomto oboru jen velmi malá nebo žádná. Má tedy smysl jej studovat?

0:00
/
0:00

Podle statistik úřadů práce přibývá v Moravskoslezském kraji absolventů středních škol. Jejich problém nespočívá jen v chybějící praxi, ale také v oboru, který vystudovali. Už je například dávno pryč doba, kdy náš trh potřeboval stovky ekonomů. A platí to nejen pro maturanty. V evidenci úřadů práce je i řada mladých lidí z ekonomických vysokých škol, kteří nemohou najít práci.

Potvrzují to i majitelé velkých strojírenských a hutních firem v našem regionu. Nestojí o ekonomy. Chybějí jim kvalifikovaní svářeči, strojírenští projektanti a odborníci pro metalurgii. Zaměstnavatelé kvůli tomu musí dokonce najímat cizince z okolních i vzdálenějších zemí. A může být hůře! Jestliže dnes regionální firmy postrádají odborníky v hutních a strojírenských profesích, může se se stejným problémem brzy potýkat i nějaký významný zahraniční investor.

V posledních týdnech se hodně hovoří o příchodu korejské společnosti Hyundai do Moravskoslezského kraje. Je rozhodně výzvou pro zdejší firmy, které už svůj výrobní program začaly přeorientovávat na komponenty pro automobilový průmysl. Nová zahraniční investice by ale měla být výzvou i pro české školství. Může se totiž stát, že za pár let budou chybět odborníci právě v této oblasti výroby.

Mám za to, že děti základní školou povinné mohou jen stěží sami odhadnout, jak se bude pracovní trh v česku vyvíjet. Nabízí se tedy otázka: Proč například ministerstvo školství spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí nezpracuje odbornou analýzu trhu práce a dalšího předpokládaného vývoje průmyslu v Česku? Výsledek by pak mohl sloužit jako nápověda, pro jaké obory by se měli dnešní žáci rozhodovat.

Fakt, že na úřady práce přicházejí padesátiletí lidé s malými vyhlídkami na další zaměstnání, já osobně považuji za problém. Ale skutečnost, že na stejné úřady přicházejí čerství absolventi neperspektivních škol, je podle mne jen výsledkem hazardu s entuziasmem lidí, kteří svůj život a kariéru teprve startují!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.