Nesouhlas nestačí

16. duben 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lidé už pomalu přijímají za své, že mohou ovlivnit věci veřejné. V Ostravě protestují například proti kácení stromů, vysokým stavbám nebo ničení památek. Objevují se i tací, kteří si uvědomují, že jen nesouhlas nestačí.

0:00
/
0:00

Profesionální demonstranti - takto jsem si nazvala skupinku lidí, která minulý týden zorganizovala besedu v ostravském klubu Fiducia. Týkala se nápadu radnice Moravské Ostravy a Přívozu vykácet přes 162 vzrostlých lip v Komenského sadech. V části veřejnosti to vyvolalo vlnu odporu, přece jen v poslední domě muselo v centru k zemi hned několik stromů. Důvody byly rozličné a lidé se o tom dozvěděli většinou až ve chvíli, kdy si říkali, že dané místo vypadá nějak jinak, že tam prostě něco chybí... Dokonce sami představitelé obvodu ve čtvrtek přiznali, že jen těžce půjde dohledat, kolik stromů a proč vlastně padlo. To je ale jiné téma, zpět k oné besedě. Občanské aktivity snad už patří k našemu běžnému životu. Koneckonců různých demonstrací a besed jsem už zažila docela dost, minulý týden jsem ale odcházela docela šokovaná. Tentokrát si totiž zástupci sdružení, které organizuje petici proti kácení, dokonce zaplatili hned dva znalecké posudky. A to rozhodně nebývá zvykem. Obrátili se na soudního znalce a odborníka z akademické půdy. O to jednodušeji pak vyvrátili dosavadní stanoviska, o která se opírala radnice. Ta totiž hodnotí hlavně estetický dojem. Podtrženo sečteno, koruny lip jsou rozvětvené a v budoucnu se opravdu mohou rozlomit. Stromy jsou ale zdravé a dají se prořezat tak, aby nikoho neohrozily. Otázkou ovšem zůstává, jestli se o posudky od občanů budou zajímat zastupitelé nebo zda jen zvednou ruku podle toho, jak se předem dohodnou jejich politické kluby. Odborníci se už dokáží de facto podívat dovnitř živého stromu a zjistit, jestli je v pořádku, mám ale takový pocit, že na vědeckou metodu, která by dokázala odhalit myšlenkové pochody politiků, ještě nikdo nepřišel.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.