Nevánoční nepohoda

15. listopad 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Kalendář s dnešním dnem ukazuje 15. listopadu 2005. Znamená to, že do letošních vánočních svátku zbývá 40 dnů. Děti začínají stříhat pomyslný metr a rodiče a prarodiče přemýšlejí o tom, co letos svým potomkům nadělí po nazdobený stromek. Ať chceme, nebo ne, svátky klidu a míru se nezadržitelně blíží. I když se nám je snaží obchodníci pořádně otrávit.

0:00
/
0:00

Cukroví, kapr s bramborovým salátem, svítící nazdobený stromek, koledy, pohoda a neodmyslitelná půlnoční mše - to je má představa ideálního Štědrého večera. Snažím se ji podle svých schopností a časových možností naplňovat rok co rok. Odměnou jsou mi úsměvy na tvářích mých blízkých. Co na tom, že dědeček dostal o číslo větší svetr, než ve skutečnosti potřebuje? Ani manželovi nevadí, že ty letošní perníčky jsou trochu tvrdé! A můj syn bez obvyklých pubertálních průpovídek zpívá staré české kolegy stejně rád jako já. Holt Vánoce jsou tady od toho, abychom si navzájem dělali radost, třeba i jenom tím, že jsme všichni pospolu.

Pravá sváteční a předsváteční idyla ovšem v mém případě začíná a končí u zápraží domu. Když v autě zapnu rádio, vyvalí se na mě už teď reklama připomínající, že pouze v této chvíli je vhodná chvíle k nákupu vánočních dárků. Z výkladní skříně blízkého obchodu na mně jukne kýčovitý Santa Klaus, který z magnetofonové pásky dokolečka omílá "Jingle bells". A nazdobené stromky? Ty svítí ve velkých nákupních centrech možná už od října.

Taky máte pocit, že obchodníci přicházejí s vánoční reklamou rok od roku dříve? Já osobně jsem první letošní vánoční výzdobu zaregistrovala už v létě. Nejmenovaná cestovní kancelář ve své výkladní skříni líčila přednosti vánočního pobytu na horách. Plakát doplněný nazdobenými umělými smrkovými větvičkami působil v parném létě skutečně komicky. Ale kdo ví? Třeba připadal směšný jenom mně!

I přes to všechno se nenechám zviklat. Ať se klidně obchodníci předhánějí ve výzdobě i v tržbách! Ať nás bombardují reklamou všeho druhu! Já zapálím první adventní svíčku až 27. listopadu. Zazpívám si při tom nějakou hezkou českou koledu a začnu přemýšlet o tom, která odvážná duše letos pošle do věčných lovišť našeho vánočního kapra. A věřte tomu, že mi přitom vůbec nic neuteče!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.