Non testatum

3. únor 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ctění autorských práv se v tuzemsku příliš nenosí. Svědčí o tom tuny zabavených bot a oblečení s falešnými štítky známých sportovních značek, ale také načerno vypálených cédéček, dývídýček a dalších zvukových a obrazových nosičů. Strážci zákona tak trochu připomínají Sisyfa, který za trest v podsvětí opakovaně tlačil do kopce balvan, aniž by se mu podařilo dostat jej na vrchol. Jen co skončí jedna policejní razie na podezřelé obchodníky a zabavené zboží nejasného původu shoří ve spalovně, přesunou se sklady pančovaného materiálu o kus dál a celá historie se opakuje. Plagiátorství ale zasahuje i do médií.

0:00
/
0:00

Zajímavé je, že i samotná média, která pravidelně přinášejí zprávy o nelegálních praktikách podivných obchodníků, pravidelně páchají nelegální skutky porušující autorská práva. Typické jsou hlavně pro regionální sdělovací média. Jejich majitelé šetří na nákladech, a tak redaktoři namísto využívání oficiálních a zaplacených informačních zdrojů, často sahají po faktech, která už před nimi zveřejnili konkurenti. Kdo v médiích pracuje, dobře ví, že stačí pozměnit pořadí slov, některé formulace nahradit synonymy a zpráva, tvářící se jako originál, je na světě!

Pokud jde o banální zprávu denního charakteru, jsou původní autoři vůči vykradačům informací už většinou imunní. Daleko hůře ale nesou, když se jim podaří vynést na světlo zajímavou kauzu, na které pracovali delší dobu a přitom ji jen pár minut poté v mírně pozměněné podobě odvysílá některá regionální rozhlasová stanice jako svou vlastní. Mohou sice zvednout telefonní sluchátko a dotyčnému plagiátorovi osobně vynadat, ale výsledek bude vždy stejný. Dotyčný vše popře a třeba hned následující den se celá situace zopakuje.

Důkazy se hledají jen obtížně. Někdy k vám ale dorazí neplánovaně. Ověřila jsem si to opět na vlastní kůži. Na našich rozhlasových internetových stránkách se objevil špatný údaj. Vyrobil ho nechtěně kolega, který i přes svou důslednost, tu a tam jako každý jiný člověk, pochybí. A světe, div se! Už za pár minut se stejná chyba objevila i ve zpravodajských relacích jedné místní privátní rozhlasové stanice. A tak si říkám, že získání důkazu plagiátorství nemusí být zcela nemožné. Možná by stačilo vypustit do oběhu nějaký úplný nesmysl a podepsat jej latinskou značkou N.T. (z latinského non testatum-neověřeno). Pochybuji, že nějakému notorickému vykradači zpráv dojde, co zkratka obnáší a netuše za informací zradu, odvysílá jí tak, jak si ji přečte. Jeho posluchači se pak asi budou hodně divit a plagiátor dostane alespoň symbolicky po prstech.

Bohužel, tato možnost má ale i druhou stránku: stejnou mystifikací utrpí i ti lidé, kteří od prapůvodce "kachny" budou očekávat objektivní a pravdivou informaci. A to žádný seriózní redaktor vědomě nepřipustí. Ztrátu vrtkavé posluchačské přízně si totiž může dovolit jen skutečný mediální sebevrah.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.