Noviny vs novinky

14. listopad 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Technika kráčí kupředu mílovými kroky. O tom není třeba pochybovat. Z jedné strany nám umožňuje lépe zvládat rostoucí nároky za stále se zrychlující práci, život i zábavu. Na straně druhé ale možná potlačuje naše přirozené schonosti i naučené dovednosti získané v dětství.

0:00
/
0:00

V našich včerejších zpravodajských relacích jste mimo jiné mohli slyšet jednu zajímavou zprávu z Bohumína. Toto město se totiž rozhodlo modernizovat své internetové stránky a v té souvislosti nabídnout místním obyvatelům i novou službu. Aktuální zprávy z dění ve městě a jeho blízkém okolí si teď mohou objednat esemeskou přímo do svého mobilního telefonu. Lidé se tak dozvědí vše, co k životu ve městě potřebují. A dozvědí se to, jak nejrychleji vůbec mohou.

Bohumín v tomto směru není jediným městem v republice, které podobný systém informování obyvatel nastartovalo, ale podobných počinů je pořád málo, v našem regionu ještě méně. V první chvíli mě napadlo, že je to určitě užitečná věc. Ve druhém momentu mě ale tato zpráva vede k zamyšlení nad tím, kam až může dojít naše snaha ulehčit si vzájemně přístup k informacím.

Už teď pedagogové lomí rukama nad průzkumem, který říká, že děti nečtou beletrii a údajně jim stačí jen pouhé komiksy nebo sledování televize a videa. I průzkumy o čtenosti tisku hovoří za vše. V popředí stojí jeden nejmenovaný bulvární deník, který lidem nabízí hlavně velké titulky, velké fotografie a minimum textu. Lidé jsou prostě líní číst.

A tak se obávám, že se i takové přijímání aktuálních zpráv jen s pomocí SMS zpráv může podílet na postupné degradaci psaného slova, ke kterému já osobně chovám velkou úctu. A nemusí jít zrovna o krásnou literaturu! Je přece úžasné vzít si každý den do ruky deník, ve kterém si můžete vybrat mezi stručným i komentovaným zpravodajstvím, reportážemi i rozhovory, fejetony i glosami. Alespoň já si tento možná už zastaralý, ale úžasný způsob čtení novin, vždycky pořádně vychutnám!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.