Novoroční přání

1. leden 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nový rok je už tradičně příležitostí k bilancovaní, k hodnocení toho, co se podařilo a nebo naopak .Současně je to den plánů a předsevzetí, kdy si říkáme, co bychom rádi dokázali. Nový rok je také dnem novoročních přání.

0:00
/
0:00

Asi že příliš originální nebudu. Ostatně k novoročnímu přání toho nového příliš nevymyslíte. Co se tak k Novému roku přeje: štěstí, pohoda, spokojenost a zdraví. Rozdíl bude v tom, jestli přejete jednotlivci nebo více lidem. Mám a nebo nemám popřát posluchačům hodně štěstí? Víte přece, co se říká. Štěstí jednoho, neštěstí druhého. Někomu třeba popřeji štěstí a on vyhraje ve Sportce a jeho soused ne. Bude z toho oheň na střeše. Tak to bych věru nechtěl. Pohodu taky všem přát nebudu. Taková pohoda je hodně relativní pojem. Znal jsem jednoho kolegu z branže, který byl v pohodě vlastně pořád. Mělo to tu nevýhodu, že kvůli jeho pohodě ostatní na něj museli dělat. Dejte pokoj s takovou pohodou! Popřát lidem spokojenost k Novému roku si netroufnu. Spokojenost může vést k sebeuspokojení a s ním to nikam nevede. Když je člověk spokojený sám se sebou, je na tom vlastně zle.

Jestliže jsem váhal, zdali mám posluchačům popřát štěstí, pohodu a spokojenost, tak u zdraví váhat nebudu. Od zdraví se odvíjí vše. Když jste zdraví, tak máte sílu rvát se se životem. Když se rvete, tak překonáte překážky a k tomu je potřeba i kousek štěstí. Když máte kousek štěstí, určitě budete i v pohodě. No a pohoda je základem spokojenosti. Takže je to vlastně jednoduché. Po celý rok 2007 hodně zdraví, vážení posluchači.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio