O co vlastně jde?

12. září 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Mezi opavským magistrátem a ředitelstvím tamní městské policie teď přebíhají velmi zajímavé informace. Souvisí s nedávným odhalením podivného textu na policejních internetových stránkách, kde dosud neznámý pisatel zřejmě zabrousil až k choulostivé hranici rasistického obsahu. Je to vážná věc nebo bouře ve sklenici vody?

0:00
/
0:00

Gangy loupeživých Rómů, rómská kriminalita anebo rómské řádění. To jsou útržky z článku na oficiálních internetových stránkách opavské městské policie, který způsobil tak trochu poprask. Dokonce takový, že se jím údajně zabývá i Český helsinský výbor. O co vlastně jde?

Stránky opavských strážníků mají být mimo jiné osvětou a studnicí dobrých rad pro běžného občana a podle všeho je hlavním správcem obsahu samotný šéf strážníků Richard Szotkowski. Článek už sice z internetu zmizel, ale kloudné vysvětlení se zatím nekoná, protože se čeká na schůzku s primátorem města a návrat šéfa strážníků z dovolené. Zkusme se na to ale podívat bez notné dávky hysterie, která pokaždé provází cokoliv, co by se jen mohlo otřít, byť v sebeobjektivnějším úmyslu, o jakékoliv menšiny.

Když si přečtete v novinách, že třeba fanoušci nějakého fotbalového klubu zničili tribunu, ti ostatní, řekněme, slušní fandové nebouchají na vrata ústavního soudu. Když řeknete, že Ostrava žila festivalem, ti, co je jim tato akce lhostejná, vás určitě nekamenují za diskriminaci. Je zajímavé, že v opavské kauze tahleta logika nefunguje. Přitom by možná i mohla, kdyby se ale pisatel trochu více snažil. Pro výraz "rómské řádění" měl jistě pádný důvod, tak proč nenapsal, kolik krádeží skutečně způsobili Rómové, aby si kryl záda? Nevím sice, jak by oficiálně onu rómskou příslušnost vlastně určoval, ale nějak to všechno vzniknout muselo. Pak bychom se nebavili o rasismu, ale o něčem úplně jiném a možná i důstojnějším. Dívám se na to svýma očima. Kdybych zastupoval městskou policii a dovolil si podobný oficiální komentář, určitě bych zahltil článek tabulkami a statistikami, které by mě dávaly za pravdu. V opačném případě bych si za počítač ani nesedl. Ono totiž vždycky v životě platí, že člověk si má stát za svými slovy, byť třeba velmi nešikovně zvolenými. A pak třeba čekat na pranýři. Pouhý výkřik nikdy nic nevyřešil.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.