O jarních esemeskách

27. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Láska je láska, zpívá se v jedné známé písničce Lucie Bílé. Skutečnost je ale mnohem složitější než tato jednoduchá rovnice. A stejně tak se mění i s časem. Dnešní poznámka Martina Knitla bude o dobývání ženského srdce v minulosti a v současnosti. Zjistíme, že rozdíly jsou obrovské.

0:00
/
0:00

Říkejte si co chcete, ale mobilní telefon jednou vstoupí do dějin jako nejpřevratnější vynález konce tisíciletí. Nejen, že se do telefonování poprvé promítla věta: "Kde jsi?", což bylo dříve absurdní, jsou tady i jiné důsledky v obyčejných lidských životech. Jen si vzpomeňte, jakého úsilí musel být mladý dobyvačný muž schopen, aby zaujal sličnou dívčinu z vedlejší třídy. Zatímco dnes si sežene její číslo a prostě napíše esemesku, před lety to chtělo odvahu, strategii a notnou dávku originality. Přilákat svůj vysněný cíl na chodbu o velké přestávce bylo pak zaslouženou odměnou, z jejíhož efektu se dalo žít i několik zasněných týdnů. A to nemluvíme o čekání před domem až konečně vyjde ven, o tajných dopisových skrýších v domě a ve škole anebo o pídění se, kde že ona dívčina tráví dovolenou s rodiči.

Jak už bylo řečeno, mobily, internet, e-maily a zejména anonymně-neanonymní debaty na chatu jsou převratem, který nemá obdoby. Už příští týden tady bude máj - lásky čas. Měsíc, kdy se rozněžní a rozjitří nejedno srdce bez ohledu na pohlaví. I zprávy na mobilu budou barevnější, ale nikdy nenahradí skutečnou snahu dobývat a dobýt svého cíle s mužnou ctí a odvahou.

Pokud bych mohl tak trochu doporučit, zkuste, pánové různého věku, odložit klávesnice a podnikněte své plány postaru. Bez mobilu, bez počítače. Hra očí, utíkající pohledy, náhodná setkání na jezdících schodech v obchodním domě, rafinovaný výběr sedadla v kině... A světe div se, i dívka protřelá moderním světem to velmi silně ocení. Tedy pokud stojí za to.

V tomto směru jsem staromilcem a nedívám se rád na nové fenomény komunikace mezi seznamujícími se lidmi. Ovšem postavit na e-mailech skutečné srdce, to už je něco jiného a dokonalejšího. Vždy zvítězí to, co zavání člověkem a jeho osobností. To, čím dokážete, že vám o dívku či ženu skutečně jde. Počítač nepočítač a mobil nemobil. Měsíc lásky je tady coby dup, tak plánujte...

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.