O politice a přehradě

7. duben 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jen málokterá vesnice v České republice žije v tak velké nejistotě jako Nové Heřmínovy. Zřejmě už není člověka, který by si tuto obec nespojil s vleklou debatou o stavbě přehrady, a tedy o zatopení drtivé většiny domů. Vodní nádrž dělá vrásky na čele i politikům. Sice můžeme spekulovat o jejich opravdovém zájmu nebo o sbírání politických bodů, ale v každém případě čas od času některý do Heřmínov přijede. Jako třeba dnes.

Ještě neumělou rukou se před desetiletími kreslily plány na jakousi přehradu. Měla být účinnou protipovodňovou ochranou na řece Opavě a měla zbránit pustošení vodního živlu. A také zajistit dostatek vody v období sucha.

Tak jako kdysi první obrázky vznikly, tak se o nádrži stále debatuje. Čím je člověk kompetentnější a s vlivnější funkcí, tím více se odkazuje na jiné. Čím více se lidé ptají, co bude dál, tím více ujišťuje a ohání velkými kompenzacemi. Obecní úřad, starosta, občané, ministerstva, ekologové, vodohospodáři, ti všichni se scházejí, jednají, akorát chybí to jediné a jednoduché. Řečeno jadrně - jasné slovo chlapa. Tak bude nádrž nebo nebude? Dokáže někdo někdy říci, aby se už zastavila černá díra projektů a analýz, a aby se definitivně řeklo: Ano, přehrada tady bude. Nebo: Ne, je to vůči heřmínovským nelidské a přehrada nebude? Jediné slovo padlo na půdě krajského zastupitelstva, které vodní nádrž chce. Sice je toto rozhodnutí pouhým gestem, ale jak se politikům hodí, aby měli vůbec o čem konkrétně hovořit!

Dnes přijede na Bruntálsko předseda Senátu Petr Pithart. Popovídat si a poznat názory lidí... Je to jistě chvályhodné, ale držme se u zdi a zkusme odhadnout politickou váhu osoby pana Pitharta a jeho schopnost za lidmi stát vší silou a razancí. Chápu, že když heřminovským o něco jde, vítají cokoliv. Ale já za tím vidím skutečně spíše jen fotku v novinách, kdy předseda Pithart kroutí hlavou nad plánem velké hráze.

Je to těžké, hodně těžké a často podceňované. Krnov a okolí nádrž chce a má strach, že bude znova nejzničenějším městem po záplavách. Heřminovští se nechtějí stěhovat a bojují s děsivou nejistotou. Oni to "za pár" nemají - na rozdíl od pravidelných výměn politické garnitury. Oni nechtějí taktizovat. Oni nechtějí dokola vysvětlovat. Oni chtějí slyšet to obyčejné slovo chlapa. Ať už bude jakékoliv.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.