O rasismu a...

20. červenec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Rasismus je jedním z pojmů, který se v posledních 15 letech vyrojil jako houby po dešti. Předchozí totalitní léta volala po rovnosti všeho druhu - po rovnosti v majetku, v bydlení, práci. O rasismu tedy nemohla být ani řeč, protože všichni si měli být rovni. Toto břemeno minulosti s sebou vláčíme dodnes. Bohužel, často si nechuť jej donekonečna tolerovat zaměňujeme právě se zmiňovanou rasovou nesnášenlivostí.

0:00
/
0:00

Nechcete mít za souseda Róma? Vadí vám hlučné rodinné sešlosti romských spoluobčanů pod vašimi okny? Už máte dost špíny a smradlavých odpadků na chodbě, kterou sousedka Lakatošová trvale odmítá likvidovat? Stěžujete si nahlas? Pak jste rasista! Alespoň v očích některých veřejných osob a lidí, kteří se otevřeně bojí přiznat, že jim podobné nešvary také vadí.

Veřejně se tímto přiznávám, že patřím k lidem, kterým vadí všichni takzvaně nepřizpůsobiví lidé. Už ono slůvko "nepřizpůsobivý" přece hovoří za vše! Jsou to lidé, kteří nechtějí respektovat základní pravidla slušného chování, někteří dokonce nerespektují ani zákony. Fakt, že většinu této části populace tvoří právě Romové, je neoddiskutovatelný. Mám být považována za rasistu jen proto, že je nechci tolerovat? Dovolte, abych se bránila. Je mi úplně fuk, jestli jsou Romové hnědí, žlutí, oranžoví nebo třeba bleděmodří. Barva jejich kůže rozhodně neovlivňuje můj pohled na ně.

Čím to je, že se například lidé v Ostravě bez zásadních problémů sžili se zdejší poměrně početnou vietnamskou komunitou? I Vietnamci přeci mají jinou barvu kůže a jiné historické kořeny! Pravda, první přistěhovalci ani nevěděli jak vypadá záchodová mísa a pletli si ji s umyvadlem, uměli sotva říci dobrý den, ale teď? Jejich potomci patří ve školách k nejsnaživějším žákům, dospělí jsou velmi pracovití a úspěšní podnikatelé a mnozí z nich hovoří i několika světovými jazyky. Ostatně, lidé s šikmýma očima dnes dávají práci mnohým v našem regionu!

Mám zato, že většina české populace, stejně jaká já, rasisty není. Jen prostě nechceme tolerovat nepořádek, zlodějinu, záškoláctví a sociální dávky těm, kteří se ani za mák nesnaží svou situaci zlepšit. Občas to řekneme nahlas, občas si to jen pomyslíme. Však to znáte, opatrnosti není nikdy nazbyt! Možná i proto jsem v této chvíli ani jedinkrát nepoužila slovíčko "cikán".

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.