O silnici pro bicykly

12. říjen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na okraji Opavy začala stavba magistrály, která zajistí rychlé a bezpečné spojení s dalšími městy - hlavně s Krnovem. Trasa dlouhá 33 kilometrů získala výraznou evropskou dotaci a poprvé ji budeme moci využít v roce 2012. Jak už z našeho zpravodajství víte, jde o takzvanou Slezskou magistrálu určenou pro cyklisty.


0:00
/
0:00

Neznalec by mohl říci, že ministerstvo dopravy Víta Bárty má náš region velmi rádo, protože pod pojmem magistrála si představí to, co hučí centrem našeho hlavního města. Jenže mezi Opavou a Krnovem bude šíře asfaltu o poznání menší. Když už se stalo, že Opava a Krnov zatím ostrouhaly se stavbou silnice I/11, tak se můžeme aspoň trochu zahojit malou magistrálou pro pohon vlastními silami. Je sympatické, že tato dlouhá cyklotrasa byla připravena velmi dobře a v lejstrech se neobjevily žádné problémy. Je milé, že z požadovaných 65 milionů korun zaplatí Brusel 55 milionů. A hlavně, že se na kole bezpečně dostanete hodně daleko za humna, aniž by bylo nutné riskovat souboje s kamiony a auty na hlavním silničním tahu. Je to prostě dobrou zprávou, kterých se teď do našich luhů a hájů v oblasti dopravy tak moc nedostane. No a když už umíme vymyslet a prosadit cyklostezky, napadla mě jedna věc. Kdyby jich bylo tak pět vedle sebe, i autobus by projel. Takto bychom se možná dočkali i Prodloužené Rudné, obchvatů měst a vůbec všeho, co tady hodně nutně potřebujeme. Třeba se myšlenky silnice I/11 coby maxicyklotrasy chopí někdo fundovaný.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.