Obyvatelé Staré Bělé chtějí zrušit záplavovou oblast

20. červenec 2019 07:00

Ostravský magistrát nevyhověl námitkám části obyvatel Ostravy-Staré Bělé, kteří požadují zrušení záplavové oblasti. Tvrdí, že místní potok za více než sto let nikdy nikoho neohrozil. Radnice ale odkazuje na platné zákony a vyhlášky.

Bydlí v záplavovém území, i když tam žádná záplava od roku 1900 nikdy nebyla. Petr Kutáč z ostravského obvodu Stará Bělá se snaží už několik let přesvědčit úřady, že místní potok pramenící kousek za obcí nikoho neohrožuje a je podle něj zbytečné, aby právě tam byla povodňová zóna. Zatím ale neuspěl.

S Petrem Kutáčem jsme na zarostlém břehu Starobělského potoka. Ten navíc teče z velké části kolem jeho domu a pod zemí, je totiž zatrubněný.

„Potok nám nedělá nic a nikdy nedělal, ani když byly záplavy, nikdy, my ani nepojišťujeme dům proti záplavě nebo povodni, protože to není zapotřebí,“ říká Kutáč.

Nelíbí se mu, že, jak říká, nesmyslné záplavové území automaticky snižuje cenu jeho domu, nesmí teď už nic stavět na své zahradě a stejně tak i sousedé.

Ostravská Nová Ves chce obnovit výstavbu v místech, kde v roce 1997 bořila povodeň

Záplavy v Českém Těšíně

Rodiny, které před více než 20 lety vyhnala z ostravské části Nová Ves povodeň, se tam možná už za pár let vrátí. Po zdemolovaných domech jim tam zůstaly parcely, ale stavět na nich dosud nemohou. Obvod však prosazuje změnu územního plánu, aby do proluk mezi stávající zástavbu vrátil život. Právě Nová Ves byla při povodních v roce 1997 jednou z nejpostiženějších částí Ostravy.

Jenže podle správce toku, Povodí Odry, je to v pořádku. S odkazem na vyhlášku ministerstva životního prostředí z roku 2002. Na tu a na Zákon o vodách se odvolává také ostravský magistrát.

„V případě stanovování záplavových území se nejedná o rozhodování o právech nebo povinnostech fyzických a právnických osob, ale jde o konstatování přírodního fenoménu,“ dodává mluvčí Ostravy Andrea Vojkovská.

Námitky poslala řada obyvatel Staré Bělé, sepsali stížnosti, ale nezměnilo se téměř nic.

„Zpracovatelé návrhu záplavového území kromě půlkilometrového úseku potvrdili správnost původního vymezení,“ dodala.

Znamená to, že teoretický počítačový záplavový model, který úřady používají, je víc než to, že tady povodeň ve skutečnosti nikdy nebyla.

„Místo aby se Povodí Odry staralo, aby ten tok byl v pořádku, tak si prostě zjednodušuje práci,“ zlobí se Petr Kutáč.

Svůj boj o zrušení nebo omezení záplavové zóny vzdát nechce.

autor: mrk
Spustit audio

Související