Od jednoho z největších vlakových neštěstí na Hlučínsku uplynulo 100 let

24. říjen 2019 06:20

Přesně jedno století uplynulo od jednoho z největších vlakových neštěstí v tehdejší Evropě. Kousek za obcí Chuchelná na Hlučínsku narazil osobní vlak do nákladního a tehdejší noviny psaly o obrovské tragédii. Ve vagónech cestující převáželi spoustu hořlavin a proto nehodu nepřežily desítky lidí. Dodnes se dochovalo o této události jen velmi málo informací.

Bylo brzy ráno, 24. října 1919. Plný vlak se blížil k současným polským Krzanowicím. V cestě mu stál ale další vlak. Šlo to velmi rychle. „Máme před sebou výtisk Deutsche Post z neděle 25. října 1919, tedy den poté. Už na titulní straně je poměrně velká část věnována tomu železničnímu neštěstí,“ potvrdil historik Petr Tesař ze Zemského archivu v Opavě.

„Trosky, které tam byly rozházené, hořely. Mnoho cestujících jelo s pašovaným lihem, který měli zčásti v příručních zavazadlech,“ připomíná historik s tím, že líh se pašoval i ve speciálních nádobách na těle, byla ho spousta, ve vagónech se svítilo a topilo otevřeným ohněm, zkáza byla nevyhnutelná.

„Vlastně v té přehledné tiskové zprávě se píše o tom, že z těch sutin vytáhli 19 zuhelnatělých těl. Úplně na konci se píše, že počet obětí není ještě znám, bude zjištěn a upřesněn,“ dodává Petr Tesař. Obětí v ohořelých a rozdrcených vagónech bylo nakonec odhadem asi 30.

A proč se soupravy srazily? Ta, která se snažila osobnímu vlaku vyhnout, zastavila zřejmě příliš daleko za výhybkou a lokomotivy do sebe narazily. Stalo se to už ale za hranicemi státu, takže podrobných zpráv už opravdu moc není.

Co stojí dodnes, je staniční budova v Krzanovicích, kam už ale z Česka koleje nevedou. A ulice se tam stále jmenuje Železniční.

autor: mrk
Spustit audio

Související