Od neděle platí nové jízdní řády

11. prosinec 2010
Zprávy , Zprávy

Doprava se od zítřka bude řídit novými jízdními řády. Změny se dotknou železnice, autobusů a také městské hromadné dopravy v Ostravě, Opavě a Havířově. Velký třesk ale cestující nečeká. Jde o desítky drobných změn.

České dráhy nasazují moderní soupravy CityElefant na všechny osobní linky ve směru Český Těšín, Ostrava a Opava. Přibude také spojů směřujících do centra Ostravy.

„Cestující z Opavy mohou jezdit do centra Ostravy jednak linkou R1 a jednak ještě navíc rychlíky od Opavy a Krnova, které nebudou končit ve Svinově, ale pojedou také na Stodolní a na Ostravu-střed,“ upřesnil Miroslav Klich z ostravského centra Českých drah.

Nově se v jízdním řádu objevují i vlaky mezi Bohumínem a polskou Vratislaví, další novinkou je pak také nové pendolino do Prahy o víkendech a ve svátcích.

Kde vlaky nevyjedou, to je zrušená trať mezi Hostašovicemi a Novým Jičínem. Nahradí je čtyři autobusové linky, které se staly součástí ODIS.

V Havířově zdražují jízdné

Lidé v Havířově si od neděle připlatí za jízdné v prostředcích městské hromadné dopravy. Zvýší se ceny jízdenek, které cestující platí u řidiče. Počínaje zítřkem také začínají platit změny v jízdních řádech.

„Cestující zaplatí za jízdenku kupovanou u řidiče 12 korun, což je o dvě koruny více než dosud. Děti do patnácti let uhradí místo pětikoruny šest korun. Zvýšení cen se nedotkne čipových karet ani dlouhodobých jízdenek,“ informovala mluvčí města Jana Pondělíčková.

Do areálu AMO už jen s přestupem

V Ostravě největší změny čekají zaměstnance ArcelorMittal Ostrava (AMO), protože ostravská MHD už do areálu firmy nesmí. Kvůli bezpečnosti pracovníků a majetku tam zavádějí vlastní vnitropodnikové spoje. Lidé si tak budou zvykat na další přestupování. V Ostravě se kvůli tomu změní trasy devíti autobusových linek a tři další zaniknou úplně.

autoři: mrk , mik , tif , Michal Kliment
Spustit audio