Od vinylu k mp3

19. únor 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Technika kráčí mílovými kroky kupředu. Co bylo včera moderní a průkopnické, je zítra zastaralé. Staré fólie a vinylové desky nahradila cédéčka, kotoučové magnetofony, digitální "empétrojky", psací stroje, počítače..., pokračovat bychom takto mohli ještě hodně dlouho. Co ale s unikátními starými záznamy pořízenými pomocí těchto technických veteránů? Skončí v propadlišti dějin?

0:00
/
0:00

Čas a pokrok nelze zastavit. Tuto skutečnost ví kdejaké malé dítě. Víme to i my, lidé v médiích, kteří se při své práci setkáváme s technickými novinkami na každém kroku. Už s sebou nenosíme desetikilové kotoučové magnetofony, neasistují nám zvukaři s množstvím šňůr a mikrofonů a netrávíme ve střižně nekonečné hodiny omotaní pásy se záznamy zvuku všeho druhu. Pro mnohé laiky je překvapením, když přijedeme jen s mikrofonem a takzvanou empétrojkou o velikosti 6x15 centimetrů. Výsledkem naší práce je digitální záznam zvuku, který po odvysílání skončí uložen kdesi v archivu. Možná si při té příležitosti kladete otázku: Ale co se stalo se záznamy, které kdysi dávno pořídili rozhlasoví průkopníci? Staré pásy přece cédéčkách, empétrojkách a počítačích hrát nelze!

Nemějte obavy! Moderní technika je natolik chytrá, že dokáže i několik desítek let staré záznamy zpracovat a uložit do modernější podoby. Říká se tomu digitalizace. Český rozhlas se do ní také pustil. Bude jej stát spoustu peněz. Ale možná přinese i zajímavé objevy. Je to stejné, jako když děláte úklid na letité půdě. Kromě toho, že uděláte pořádek, najdete přitom řadu starožitných skvostů, o kterých jste doposud neměli ani tušení.

Například loni tak spatřil světlo světa unikátní pětiminutový omluvný projev protektorátního předsedy vlády Aloise Eliáše, který namluvil těsně poté, co byl na podzim 1941 odsouzen k trestu smrti. A to je pro zvukaře opravdová lahůdka! Kdo ví, co to bude letos? Třeba to bude i záznam s projevem Karla Poláčka, který v archivu Českého rozhlasu stále chybí.

Modernizace tedy mohou být užitečné i jinak, než jen tím, že přinášejí pokrok a novinky do techniky. Přesto někdy neodolám a tu a tam si na stařičkém gramofonu pustím desku třeba se starými šansony. A věřte tomu, že nějaké to zapraskání trochu poškrábané desky vytvoří tu správnou mírně sentimentální atmosféru.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.