Odvaha vzepřít se

26. červenec 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Asi celý národ v těchto dnech hovoří o Pavlu Dostálovi. Jeho boj s rakovinou, který nevzdal prakticky do poslední chvíle svého života, je obdivuhodný. Fakt, že jej prohrál, nic neubírá na jeho odvaze vzepřít se nepříznivému osudu a možná bude právě jeho příklad vzpruhou a povzbuzením pro všechny, kteří s podobnou nepřízní osudu právě zápasí.

0:00
/
0:00

Pavel Dostál byl velmi nekonvenční člověk. Ve svém životě vystřídal několik povolání - chtěných i nechtěných. Byl kupříkladu režisérem, kotelníkem, umělcem i politikem. Do politiky se vrhnul hned po listopadu 1989 a vytrval v ní až do posledního dne svého života. Byl jedním z mála, který i ve své vysoké funkci zůstával především člověkem.

Byl pověstný tím, že své názory říkal otevřeně, nezaobaleně, prostě přesně tak, jak je cítil. Ověřila jsem si to opět v neděli večer při sledování dokumentu, který Česká televize zařadila mimořádně do svého vysílání. Dokument to byl v pravdě velmi otevřený a realistický. Pavel Dostál v něm bez obalu hovořil o své nemoci, o změnách, které do jeho života vnesla, o tom jak s ní bojuje, vítězí i prohrává. Dokument byl ale také plný víry, že boj s nakonec vyhraje.

Přestože je rakovina téma velmi neveselé, v povídání s Pavlem Dostálem nechyběl jeho osobitý a někdy možná i hodně drsný humor. Bez dechu jsem zírala na obrazovku do poslední minuty.

Doufám, že tento dokument Česká televize opět někdy do vysílání zařadí. Má totiž obrovskou hloubku. Není jen vzpomínkou na významného člověka s velkým "Č", ale především povzbuzením pro všechny, kteří se smrtelnou chorobou právě zápasí. Čiší z něj silná člověčí vůle vzepřít se osudu a bojovat. A za to já vám, pane Dostále, moc děkuji.

autor: š.iva
Spustit audio