Ojetina po hejtmanech

23. září 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Auto pro policii. To bylo včera jedno z témat, které moravskoslezské zastupitele přivedlo k jedné z nejvášnivějších diskusí. Představitelé regionu se sešli na pravidelném jednání v Ostravě a jejich zasedání sledovala Silvie Mikulcová. To co viděla a hlavně slyšela, ji inspirovalo k dnešní poznámce.


0:00
/
0:00

Mezi moravskoslezskými zastupiteli to vře pravidelně. Nevynechají jedinou příležitost, jak na sebe zaútočit. Vesměs se přou o koncepčních věcech, teď měli rozhodnout zdánlivě o maličkosti, a sice - jestli krajským policistům darují ojeté audi. Značku uvádím záměrně, aby bylo jasné, že nejde o obyčejné auto, které by pomohlo někde na služebně. Naopak jde o luxusní, reprezentativní vůz s koženými sedačkami. Má už sice najeto 320 tisíc kilometrů, i tak ho ale odborný posudek cení na 220 tisíc korun. Kraj často darovává techniku či materiál třeba hasičům, že jim pomáhá, asi nikoho z nás nemusí pobuřovat. U strážců zákona je to skoro stejné. Za zamyšlení ale stojí poznámka jedné mé kolegyně. Je v pořádku, aby policisté dostávali věci od politiků, když je pak někdy mohou i vyšetřovat? Hypoteticky třeba v nějaké korupční aféře. A zarážející je i další věc. Proč kraj v době hospodářské krize pořizoval nový vůz? Údajně kvůli bezpečnosti, no a staré auto označil za nepotřebné. Půvabné je i zdůvodnění, proč policisté vůz vůbec chtějí. V oficiální žádosti se píše: „Bude policií využito zejména k zajištění důstojných podmínek pro převozy zahraničních delegací a nejvyšších představitelů centrálních institucí státní správy včetně doprovodů při jejich působení v Moravskoslezském kraji." Docela by mě zajímalo, jak by se Radek John cítil, kdyby ho místní policisté vozili v ojetině po hejtmanech. A jestli by je kvůli spotřebě benzínu vůbec pochválil. Mimochodem zastupitelé rozhodli, že policistům auto nedají. Bylo to ale jen těsně.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.