Okurková sezóna

8. červenec 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Se začátkem prázdnin začalo také období dovolených. Lidé si užívají odpočinek, v některých profesích si ale lidé užijí více starostí. Michal Schoffer v poznámce rozebírá situaci redaktorů, které zaměstnává v těchto dnech tak zvaná okurková sezóna.


0:00
/
0:00

Po mém nástupu do redakce jsem přehodnotil svůj postoj k zelenině. Okurkový salát vždycky patřil k nezastupitelným součástem každého nedělního oběda. Dnes máme v redakci okurku na stole všichni, ale moc si na ní nepochutnáme. Sezóna okurek je totiž doba, kdy nám do mailu nechodí žádné tiskové zprávy, pozvánky ani tipy. Jejich pravidelní původci jsou totiž zpravidla u moře, rybníka nebo řeky. Je přitom jasné, že my své posluchače k vodě nemůžeme a ani nechceme. A tak začíná pátrání vskutku detektivní.

Tak třeba nedávno se stala taková věc, že někde prasklo potrubí. Můj kolega začal rutinním obvoláváním mluvčích. Šplouchání vody ze sluchátka vypadalo slibně do chvíle, kdy zjistil, že se nedovolala k inkriminované kanalizaci, ale ke Středozemnímu moři. Také druhý telefonát skončil s jadrným komentářem. Tentokrát ne kvůli Jadranu, ale proto, že dotyčný úředník sice nějaké informace měl, ale médiím je podat nesměl. Co ale kolegu rozhořčilo nejvíce, byla poznámka, že nám tu okurkovou sezónu rozhodně nezávidí.

Nedivte se, že se nám při pomyšlení na zelenou šťavnatou zeleninu nesbíhají sliny, ale vraští obočí a cukají koutky. Kyselé úsměvy nám zmizí, až budou všechny okurky neprodyšně uzavřené ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.