Opomíjené řemeslo

5. říjen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Slýcháme to čím dál častěji - řemeslníků ubývá, učiliště zejí prázdnotou a každý z nás to dříve nebo později pocítí na vlastní kůži. Pokud si myslíte, že je to jen novinářská spekulace, přečtěte si (nebo poslechněte) poznámku Martina Knitla. Den poté, co dokončil reportáž na toto téma, zažil nepříjemný příběh se splachovacím záchodem.

0:00
/
0:00

Závěsný záchod je moderní a vydrží, říkali mě před časem řemeslníci, když nám doma udělali z toalety vysněnou intimní komůrku. Jenže mé drahé ratolesti teď cosi hodily do mísy a poctivě po sobě spláchly, takže odpadní rouru beznadějně ucpaly. Nechci se příliš rozvětvovat popisováním detailů šťárání a hledání, prostě jsem tuto nezáviděníhodnou činnost vzdal, záchodovou mísu odšrouboval, sundal ze zdi a prokletý kus plastu vytáhl zezadu. Žena mi uvařila dobrou kávu, protože jsem si myslel, že mám vyhráno. Pochopitelně tušíte, že opak byl pravdou. Ať jsem mísu nasazoval jakkoliv, čistil těsnění, dodržoval všechny návody, voda zoufale protékala na podlahu. Několik hodin jsem se s tím mořil, říkal si, že takovou banalitu jako nasazení záchodu přece zvládne každý, jenže to zkrátka nešlo a ve finále voda stříkala i z otvorů pro spojovací šrouby. Vzal jsem tedy zlaté stránky a bral to číslo za číslem. Věřte mi nebo ne, ale nikdo z dvaceti oslovených neměl čas. Ani minutku. Ani když jsem sliboval hory doly včetně dopravy, říkali, že jsou v jednom kole a že je jich v okrese málo. Protelefonoval jsem majlant a zoufale se zhroutil vedle páchnoucího otvoru do odpadní roury. Jak to vyřeším? Dětem dám nočník? A co maminka a tatínek? Budeme týden chodit k sousedům, že to na nás jako přišlo? Hrůza a děs. Nebudu to protahovat, nakonec pomohl dobrý soused a známý známého jeho známého. Přišel, podíval se, za cosi silně a s heknutím zatáhl a záchod za minutu visel. Holt jsem neměl odvahu jít na jemnou toaletní mechaniku rukama dělníka z pily. Plyne z toho jasný závěr: Bojte se chvíle, kdy budete akutně potřebovat topenáře, instalatéry, elektrikáře, plynaře, kominíky, pokrývače nebo zedníky. Dokud jich školy nebudou chrlit desítky a stovky, budeme jen zmateně tlouct záchodem do stěny.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.