Opožděná oprava

2. březen 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Čilý stavební ruch ovládne už za pár dní známou ostravskou Stodolní ulici. Stavební firma opraví kanalizaci a chodníky. Další odborníci tam pak vysází stromy a umístí nový mobiliář. Na tom asi není nic divného, koneckonců každé město chce mít krásné snad všechny ulice, možná se ale na centrum zábavy soustředí až příliš pozdě.

0:00
/
0:00

Je to pár let, co Stodolní musel poznat snad každý cizinec, který do Ostravy zavítal. A to mám na mysli lidi nejen skutečně přeshraniční, ale jak už to na severu Morava bývá i třeba obyvatele Brna či Prahy. Vodili se tam i oficiální delegace, které přijely na některou z institucí ve městě, prostě se kouknout na zábavní kolonádu v centru, kam se soustředily desítky barů, hospod a jiných podobných podniků. Stodolní se stala rázem fenoménem, o kterém se psalo v novinách i časopisech, a který se dostal i do publikací o městě. Teď v roce 2006 se konečně začne opravovat a dostane nový kabát, aby vypadala o něco důstojněji. I v těchto dnech, když tam v pátek či sobotu přijdete, není to příliš jednoduché sehnat místo na sezení, přesto si myslím, že když mluvím o Stodolní, mohu volit slova typu: zašlá sláva, omšelost, vyčpělost a podobně. Proto mi investice za 19 milionů korun přijde příliš vysoká, raději bych jí jako občan Ostravy investovala třeba do blízké Nádražní. Tam je možná kanalizace v pořádku, za chodníky se by se ovšem krajské město mohlo stydět. Ale co já vím. Třeba jsou radní Moravské Ostravy a Přívozu jasnozřivější a vědí, že se už na Stodolní tolik hospod a barů dlouho neuživí. Letošní sezona bude ještě dobrá, byla olympiáda, čeká nás hokejový a fotbalový šampionát, potom to už možná bude bída. Takže z hospod a barů by mohly být luxusní obchody a těm by žulová cesta i dlažba rozhodně slušela více než nešťastnou náhodou vyprázdněným žaludkům opilců či mastnotě z pultů s balkánskými specialitami.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.