Ostrava chce bojovat proti změnám ve financování radnic

31. srpen 2011

V Ostravě se kvůli plánovaným změnám ve financování radnic chystá petice. Město by mělo přijít o více než 900 milionů korun, a to se vedení magistrátu nelíbí. Spouští proto informační kampaň pro občany. Změny v takzvaném rozpočtovém určení daní z dílny ministerstva financí mají ubrat velkým městům a přidat těm menším.

Speciální videoklip, internetová stránka, petice anebo třeba placky s vyobrazenou zaťatou pěstí a nápisem Ostravu nedáme. To je podoba kampaně, která má lidem vysvětlit, proč Ostrava nemůže mít menší příjmy, než má.

„Kdybychom skutečně přišli o miliardu, tak to si myslím, že by znamenalo definitivní smrt města Ostravy,“ říká primátor Petr Kajnar.

Jeho náměstek Tomáš Petřík vysvětluje, že služby dotované městem využívají i mimoostravští. „Každodenně do Ostravy dojíždí za prací zhruba 50.000 občanů okolních obcí. Toto samozřejmě s sebou nese náročnost na městskou hromadnou dopravu a další služby, které město poskytuje. Je třeba si uvědomit, že zde jezdí lidé za kulturou, za sportem. Tu částku jsme kvantifikovali, spočítali jsme ji na zhruba jednu miliardu ročně,“ upřesňuje Petřík.

Proti návrhu zákona o rozpočtovém určení daní protestují nejen velká města, ale také vesnice - hlavně ty s více než tisícovkou obyvatel. Starosta Bolatic na Hlučínsku Herbert Pavera to popisuje jako jednoznačnou diskriminaci. Jak dodává, jeho obec má čím dál méně peněz a přitom musí plnit spoustu zákonných povinností. Nelíbí se mu, že je pak závislý na dotacích.

„Myslím si, že tato diskriminace by se měla odstranit jakýmkoliv způsobem. Je jedno, jestli na úkor velkých obcí nebo těch nejmenších. Já bych byl nejradši, kdyby se ostatním nebralo, ale kdyby se ubralo státu, který určitě nešetří na správných místech,“ míní Pavera.

Řada starostů menších obcí je ale pro

Nový systém rozdělování výnosů ale vítá řada starostů z menších obcí. Například Jan Socha ze Štramberka. „Venkov a malá sídla jsou dnes víc zanedbané než ta největší města. Já jako starosta menšího sídla budu tento návrh vehementně podporovat.“

O návrhu by se na vládní úrovni mělo jednat na podzim. Výkonná rada ODS s ním ale nesouhlasí a tak se očekávají spory uvnitř koalice.

autoři: mrk , mik
Spustit audio

Více z pořadu