Ostrava má dvě nové naučné stezky

14. listopad 2009

V Ostravě dnes přibyly dvě nové naučné stezky po přírodních rezervacích. Jednou z nich je takzvaná Rezavka. Tedy chráněný lužní les na okraji městské části Svinov. Druhou pak rybník Štěpán na pomezí Martinova a Děhylova, který je kvůli cyklostezce hojně navštěvován lidmi.

Dosud byla ve městě jen jedna naučná stezka, a to na vrchu Landek, kde mapuje sídliště pravěkých lovců. Nové stezky zájemcům představují především unikátní vodní ekosystémy a původní dřeviny.

"Žije zde velké množství ptáků, při sčítání bylo zjištěno celkem 160 druhů. Žijí tady ale i další významné skupiny živočichů, hlavně obojživelníci a plazi. Přímo na hladinu rybníka jsou vázány dva cenné rostlinné druhy, a to kotvice plovoucí a taková zvláštní kapradinka nepukalka plovoucí," upřesnil Roman Barták ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody Onyx.

Vybudování deseti informačních tabulí v okolí Štěpána přišlo svaz na zhruba 270.000 korun. Na stezku mimo jiné přispěl i ostravský magistrát. Stezka v Rezávce byla dražší. Stála 440.000 korun. Její součástí je totiž i ptačí pozorovatelna a učebna.

Přírodní rezervace Rezávka se skládá z lužního lesa v okolí slepého ramene Odry a rozsáhlých rákosin Vrbenského rybníka. Rezervace Štěpán se pak rozprostírá kolem stejnojmenného rybníka a v jeho okolí. Tato oblast je chráněna jako přírodní rezervace od roku 1994.

autoři: mik , tif
Spustit audio

Více z pořadu