Ostrava se chce zbavit černých skládek

4. červen 2008

V Ostravě roste počet černých skládek. Vznikají hlavně na velkých sídlištích, přestože za jejich založení hrozí až 50tisícová pokuta. Městská společnost OZO proto přišla s kampaní, která má lidi přesvědčit, aby velkoobjemový odpad vozili do sběrných dvorů.

Téměř 1400 tun - taková je váha skříní, ledniček, praček a dalších nepotřebných věcí, které ročně vyhodí Ostravané. A které skončí buď okolo kontejnerů nebo ve dvorech či v příměstských lesích. Úklid pak město stojí miliony korun.

Největší problém je na velkých sídlištích, hlavně v městské části Jih a Poruba. Ředitel městské společnosti OZO Karel Belda připustil, že si na hromady odpadků lidé stěžují.

"Spíš to obtěžuje ty slušné lidi, kteří žijí na sídlištích a vadí jim, že sídliště, která jsou nyní čím dál krásnější, jsou zaplavená skříněmi a odpady, které tam nepatří," dodal Karel Belda.

Městská společnost OZO si nechala zpracovat průzkum, ze kterého vyplynulo, že lidé často nevědí, jak se mohou odpadu zbavit. Jednou z možností je odevzdat nepotřebné věci do sběrných dvorů. V Ostravě jich funguje osmnáct a čtyři z nich mají otevřeno i o víkendu.

OZO spustilo velkou kampaň. Obyvatelé sídlišť teď ve svých schránkách najdou speciální letáky. "Mají tam vyznačeny nejbližší sběrné dvory a jejich otevírací doby. Velká mapa, ve které je vyznačeno všech osmnáct dvorů, bude k dispozici ve všech informačních střediscích města. Na kontejnerech se objeví také velké samolepky s kontaktními údaji," říká mluvčí OZO Vladimíra Karasová.

Ostravská společnost OZO přišla také se speciální linkou 800 020 020, kde lidem operátoři radí. Dozvědí se například, že ve sběrných dvorech mohou odevzdat vše včetně trávy či chemikálií. Výjimkou je ale stavební suť.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu