Ostravské ulice oživila vánoční výzdoba a tisíce světel

27. listopad 2010

V Ostravě je teď po setmění více světla než obvykle. Tisíce malých žárovek mají ve městě vyvolat vánoční náladu. Magistrát ani obvodní radnice na tom nešetří. Snad nejvíce ozdob je k vidění v centru města. Vánoční strom už svítí před magistrátem, kde o výzdobě rozhodovali v anketě přímo lidé. Za pronájem ozdob radnice zaplatí zhruba milion korun.

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy během týdne zaměstnanci Technických služeb ukotvili vánoční strom, který poté nazdobili baňkami, dárky a samozřejmě i světly.

„Tento dvanáctimetrový smrk je dovezený ze Starých Hamrů a je omotaný desítky metrů šňůr s žárovkami,“ popisuje na místě při instalaci pracovnice.

Už teď v centru Ostravy jsou na sloupech veřejného osvětlení nainstalované různé ozdoby. Třeba sněhové vločky nebo hvězdy. Naplno má vše fungovat koncem příštího týdne.

Jen Moravská Ostrava a Přívoz vlastní ozdoby za zhruba sedm milionů korun. „V centru Ostravy máme stovky osvětlovacích prvků a každý rok přibývají nové. Letos jsme instalovali třináct nových prvků,“ dodává starosta centrálního obvodu Jiří Havlíček.

Letošní investici do vánočního osvětlení úřad Moravské Ostravy a Přívozu odhaduje zhruba na 130.000 korun. S fakturami za spotřebu energie se radnice podle starosty Havlíčka příliš netrápí.

„Spotřebu proudu řešíme s Ostravskými komunikacemi čili nás to nestojí nic a je to součástí ostravského řešení. Ale snažíme se být úsporní,“ dodává.

Městská společnost Ostravské komunikace spočítala, že loni stálo vánoční osvětlení v celém městě zhruba 630.000 korun. Letos pak půjde podle odhadů o zhruba stejnou částku, kterou nakonec zaplatí magistrát v rámci účtu za veřejné osvětlení.

Vánoční strom na Masarykově náměstí se rozsvítí v sobotu 4. prosince, kdy odstartují v centru města trhy a kdy zahájí provoz také kluziště.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu