Ostravskem dnes kolem poledne otřásly dvě vraždy

18. září 2006

Krvavé dopoledne má za sebou Ostrava a Havířov. Bývalý ředitel havířovských technických služeb Pavel Slíva na jednání zastupitelů zastřelil náměstka primátora Martina Balšána. A pak spáchal sebevraždu. Ještě před tím zavraždil advokátku Ivanu Kabzanovou. Ta zastupovala právě havířovský Magistrát ve sporu, který s městem vedl.

Kancelář advokátky i sál havířovského zastupitelstva neprodyšně uzavřeli kriminalisté - shromaždují důkazy. "Na místo byl povolán soudní lékař k ohledání mrtvol. Na místě je také kompletní výjezdová skupina kriminalistů krajské policejní správy. Technici zajišťují stopy a kriminalisté vyslýchají svědky," říká severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Logo

Ještě ráno šla advokátka Ivana Kabzanová k soudnímu přelíčení, pak se vrátila do své kanceláře v centru Ostravy. Tam za ní přišel vrah a zastřelil ji. Číšník z vedlejší restaurace potvrdil, že i tam policisté pátrali po vrahovi. "Byla tady trojice policistů se psem. Prošli to tady, ale nic nezjistili."

Z Ostravy odjel Pavel Slíva rovnou do Havířova - na jednání zastupitelů, Jejich schůzi přerušily čtyři výstřely ze zákulisí. "Zrovna jsem vycházel do předsálí, protože jsem si chtěl zakouřit a ze zákulisí jsem slyšel tři rychlé výstřely a později i čtvrtý. Myslel jsem, že něco spadlo. Vůbec mě nenapadlo, že se tam střílí," říká zastupitel Karel Sachmerda. Na zemi zůstala ležet dvě těla - vrah a jeho druhá oběť.

Motiv vraždy zřejmě souvisí s problematikou akcií. Pavel Slíva se více než dva roky domáhal finančního vypořádání za své akcie technických služeb. Hodnota akcií údajně dosahuje několika milionů korun, město mu za něj nabízelo jen 600.000 korun. Slíva proto žádal rovný milion korun na úhradu svých nákladů.

autoři: ada , mik , Michal Svatoš , š.iva
Spustit audio

Více z pořadu