Ostravský Disneyland

29. duben 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Neobvyklou formou protestuje v těchto dnech podnikatel Maxmilián Šimek proti ostravskému magistrátu. Chce získat zpět pozemky, které dříve jeho rodině patřily v městské části Svinov. Pro zviditelnění svého problému zvolil hodně neobvyklou formu. Na jednu z nejrušnějších ostravských křižovatek postavil repliku německého válečného tanku. Radní na to zareagovali po svém - na volné prostranství poblíž inkriminovaného místa postavili svůj tank. Někdo se nad tímto faktem usmívá, jiný nevěřícně kroutí hlavou. Jak se na tyto "tankové manévry" dívá kolegyně Ivana Šuláková, se dozvíte v dnešní ranní poznáme.

0:00
/
0:00

Na křižovatce ulic Cihelní a Českobratrská proti sobě míří dvě tanková děla. Návštěvníci města si zřejmě naivně myslí, že si tak Ostrava netradičně připomíná šedesáté výročí konce války. Bohudík! Neschopnost radních řešit potíže s jedním nespokojeným člověkem tak zřejmě neunikne příliš daleko za hranice našeho regionu. Nedávám za pravdu jedné ani druhé straně. Až tak moc totiž do tohoto problému nevidím. Zaráží mne ale fakt, že radní města nemají jiné nástroje, než oplácet jednu "ptákovinu" druhou.

Co kdyby se našlo více takových odvážlivců, kteří by repliky různých historických vozidel a zbraní začali instalovat na další veřejná místa v Ostravě. Odpověděl by magistrát stejně? Pokud ano, mohlo by se stát, že se centrum krajského města postupně přemění na muzeum a do oken úřadů, institucí a bytů budou mířit hlavně kanónů, kulometů a bůhvíčeho ještě. Památník v nedaleké Hrabyni by pak mohl jednoduše zavřít krám, protože by se jeho stávající nabídka historických strojů asi jen těžko vyrovnala ostravské atrakci.

Hrozně by mne ale zajímalo, jak by radní města reagovali na to, kdyby protestující občané vystavovali v ulicích města třeba dobytek nebo záchodové mísy. Začala by radnice oplácet stejnou měrou? A co kdyby se nespokojený občan vydal před radnici protestovat třeba v převleku Mickey Mouse? Nevím jak vy, ale já se hrozně těším na chvíli, kdy mu začne primátor konkurovat ve stejně slušivém oblečku!

Někdo tomu říká Kocourkov, jiný Disneyland. A vidíte! Ona je to jen ta stará dobrá Ostrava.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.