Ozdobné dohady

2. červenec 2008
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Zatímco dříve to bylo naprosto druhořadou věcí, dnes si radnice hlídají, aby tomu bylo právě naopak. Řeč je o péči o veřejná prostranství, parky a náměstí. Zastupitelé jednají s architekty a politici se dohadují, jaká socha je vlastně hezčí.

0:00
/
0:00

Kdysi bylo celkem jedno, kde se postaví lavičky a jestli kolem nich budou nějaké stromy. Bylo důležité, který sochař vybranou sochu vysochal a koho tato socha znázorňuje. Dnes panuje volnost a ta přináší celou řadu pozoruhodných zážitků. Tak třeba ve Vítkově přišli na to, že kašna na hlavním náměstí je už tak trochu "out". Jakési cosi kulaté uprostřed šedivého čehosi už poněkud nepatří do jádra moderního města. A tak se stali zastupitelé hlavními kritiky architektonických obrázků a pečlivě vybrali nejlepší tři. Zatím opatrně. Dobře ví, že na určení jasného vítěze potřebují dostatek času a přemýšlení. Takže se ještě rozhodli vybrané autory návrhů znova oslovit, aby svá díla ještě a ještě vylepšili. Inu, chyba by se jim mohla vymstít v podobě rozlíceného občana, který bude denně kolem nové kašny chodit.

Zatímco ve Vítkově jsou teď odborníky na kašny, v Bolaticích na Hlučínsku se stávají experty na výzdobu kruhových objezdů. I to je důležité a hodně na očích. Zásadní otázka, co bude zkrášlovat střed nedávno dokončené okružní křižovatky, zatím nemá odpověď. Anketa vypsaná obecním úřadem ukázala, že hodně lidí by tady rádo vidělo obecní znak složený z nějakých květin. Další navrhují nějaké rafinovaně sestříhané keříky, jiní směrové šipky ke spřáteleným obcím, ale našli se i prozaici s nápadem na pouhé zasetí trávy. To naopak školáci nešetřili nápady a chtěli by tady pyramidu s hodinami, malý model Bolatic a pozor - dokonce i sochu pana starosty. Je to zkrátka jasná věc - veřejná místa, která leží na očích, budí malé vášně a radnice dobře vědí, že v těchto případech se chyby trestají doživotně. I když takový kamenný starosta uprostřed křižovatky by byl místní raritou v každém případě. Dokonce i po nájezdu sprejerů.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.